Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε λεπτομερώς πότε είναι απαραίτητο να φοράμε μάσκα -ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους- για να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό:

«Με τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ξεχνάμε την σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

»Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και το ECDC τονίζουν τη σημασία αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους για όλο το διάστημα που η πανδημία είναι ακόμα εδώ.

»Η μάσκα είναι από τα βασικότερα μέτρα προστασίας μας. Η Επιτροπή μας σαφώς έχει τονίσει ότι με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός.

»Πιο συγκεκριμένα, η ορθή χρήση της μάσκας είναι  υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως είναι  οι εργασιακοί χώροι, τα καταστήματα, οι εκκλησίες, αλλά και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

»Επίσης φοράμε σχολιαστικά τη μάσκα μας σε όλες τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η μάσκα συνιστάται επίσης σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει οποιοσδήποτε συνωστισμός, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει αποδείξει ότι είναι  εξαιρετικά μεταδοτική.

»Φοράμε μάσκα όχι μόνο σε συναυλίες, σε γήπεδα ή σε παραστάσεις, αλλά ακόμα και όταν περπατάμε σε πολυσύχναστους δρόμους.

»Νομίζω είναι  αυτονόητο ότι το περπάτημα σε έναν μη εμπορικό δρόμο ή στην εξοχή, δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, με το να περπατάμε σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο την ώρα που λειτουργούν τα εμπορικά μαγαζιά ή όπου αλλού παρατηρείται έντονος συνωστισμός για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

»Ακόμα και κατά τη μετάβασή μας στα εστιατόρια, στην εστίαση, στους χώρους ψυχαγωγίας, φοράμε μάσκα. Το ίδιο κάνουμε και στην αποχώρησή μας.

»Προφανώς βγάζουμε τη μάσκα όταν καθόμαστε στο τραπέζι με την παρέα μας για να φάμε. Μάσκα μπορούμε να μη φοράμε σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, ή όταν περπατάμε σε ένα ήσυχο μέρος μαζί με φίλους μας με τους οποίους συναντιόμαστε έτσι και αλλιώς.

»Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα είναι μέσα στην τσάντα μας,  μαζί με τα απαραίτητα, το πορτοφόλι, το κινητό μας και θα αποτελεί ένα μόνιμο αξεσουάρ που οφείλουμε να το έχουμε πάντα μαζί μας.

»Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μας «όπλα» και προφυλάσσει εμάς και τους γύρω μας, όλους μας από τη μετάδοση του ιού».