Πολλά παιδιά είναι επιλεκτικά στο φαγητό. Αυτά που έχουν όμως ακραίες διατροφικές συνήθειες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτισμού, υποστηρίζουν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Research in Autism Spectrum Disorders. Στην καινούργια αυτή μελέτη διαπιστώθηκε ότι κάποιες άτυπες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η υπερευαισθησία στις υφές κάποιων τροφίμων ή το να κρατάει το παιδί το φαγητό στο στόμα και να μην το καταπίνει, συνδέεται στο 70% των παιδιών με αυτισμό. Το ποσοστό αυτό είναι 15πλάσιο από αυτό που παρατηρείται στα παιδιά χωρίς αυτισμό.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Susan Mayes, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι αποκλίνουσες διατροφικές συμπεριφορές είναι συνηθισμένες σε πολλά παιδιά ενός έτους με αυτισμό και πρέπει να θέτουν σε εγρήγορση γονείς και γιατρούς για το ενδεχόμενο το παιδί να πάσχει από τη διgαταραχή. Αυτό σημαίνει πως αν ένας πάροχος πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενημερωθεί για αυτή τη συμπεριφορά από τους γονείς, πρέπει να παραπέμψει το παιδί σε ειδικούς για έλεγχο για αυτισμό.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιγραφές γονέων για τις διατροφικές συμπεριφορές περισσότερων από 2.000 παιδιών. Τα παιδιά αυτά συμμετείχαν σε δύο μελέτες που συνέκριναν παιδιά χωρίς διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και παιδιά με αυτισμό, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

Οι άτυπες διατροφικές συμπεριφορές περιλάμβαναν επίσης την προτίμηση σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό τροφίμων και υπερευαισθησία στις θερμοκρασίες των τροφίμων και ήταν 7 φορές πιο συχνές σε παιδιά με αυτισμό, απ’ ότι σε παιδιά με άλλους τύπους αναπτυξιακών διαταραχών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση του αυτισμού, τόσο πιο έγκαιρα ξεκινάει η θεραπεία, σημείωσε η Mayes.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι άτυπες διατροφικές συμπεριφορές, μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς στη διάγνωση του αυτισμού ανεξάρτητα από άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά τα επιδημιολογικά δεδομένα του αυτισμού και των συναφών του καταστάσεων. Με την αναγνώριση μιας ποικιλίας μορφών, αρκετές περιπτώσεις εντάσσονται τώρα στις διαταραχές «αυτιστικού φάσματος». Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι.