Τα υποτιθέμενα οφέλη της κετογονικής δίαιτας είναι θέμα διαμάχης εδώ και πολλά χρόνια. Αρκετοί άνθρωποι έχουν καταδικάσει το περιοριστικό καθεστώς της ως εξαιρετικά επιζήμιο για τη γενική υγεία του ατόμου και μάλιστα ονομάζεται η «χειρότερη διατροφική μόδα» σε ετήσιο κατάλογο που κυκλοφόρησε από το US News and World Report.

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η κετογονική διατροφή μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική διάθεση. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας διαφωνούν κάθετα.

«Η κετογονική δίαιτα είναι μια διατροφή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σχετικά υψηλή σε λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνη», εξηγεί η διατροφολόγος Lily Soutter. «Ορισμένες σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την κετογονική δίαιτα εστιάζουν στις πιθανές παρενέργειες, όπως οι αλλαγές στην ορμονική ισορροπία. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει μείωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, η οποία όχι μόνο οδηγεί σε κόπωση και χαμηλή διάθεση, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη λίμπιντο».

Η κετογονική διατροφή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από επιληπτικές κρίσεις, σε αντίθεση με ανθρώπους που ήθελαν να χάσουν βάρος με υπεύθυνο τρόπο. Οι άνθρωποι που πειραματίζονται με την κετογονική διατροφή μπορεί να βιώσουν μια δραστική πτώση της ενέργειας, λόγω της έλλειψης υδατανθράκων στην καθημερινή διατροφή τους, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και τη σεξουαλική τους διάθεση.

«Με την κετογονική διατροφή, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αρκετή πρωτεΐνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το σώμα μας αλλάζει από τη χρήση υδατανθράκων για την ενέργεια, στην καύση λίπους, επειδή δεν τρώτε υδατάνθρακες», λέει η Δρ Marilyn Glenville, διατροφολόγος. «Οι υδατάνθρακες είναι τα τρόφιμα που μας δίνουν συνήθως ενέργεια, οπότε όταν κάποιος ξεκινά για πρώτη φορά αυτό το είδος διατροφής, μπορεί να αισθάνεται πραγματικά κουρασμένος. Μπορεί επίσης να υπάρξουν πονοκέφαλοι και μια αίσθηση σαν να έχουμε γρίπη. Έτσι, σε αυτό το σημείο, η σεξουαλική κίνηση μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή, επειδή το άτομο δεν αισθάνεται καλά».

Μια μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας παράγει ορμόνες που είναι εγγενώς συνδεδεμένες με τη λίμπιντό σας. «Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή της κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες- και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον άξονα υποθάλαμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, τους τρεις αδένες που είναι απαραίτητοι για την ισορροπία των ορμονών μας», λέει η Lily Soutter και συνεχίζει: «Μακροπρόθεσμα, εάν η κατανάλωση υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή, μπορεί επίσης να κατασταλεί η παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία μπορεί τελικά να επηρεάσει τις ικανότητες του οργανισμού μας να ρυθμίζει τις ορμόνες φύλου».

Ο εγκέφαλός μας εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη γλυκόζη, η οποία προέρχεται από τους υδατάνθρακες, εξηγεί η κ. Soutter. Η κατανάλωση υδατανθράκων που περιέχουν γλυκόζη βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη, η οποία είναι γνωστή και ως «η ορμόνη της ευτυχίας». Ως εκ τούτου, το να νιώθει κάποιος πεσμένων λόγω μειωμένων επιπέδων σεροτονίνης στο σώμα του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη λίμπιντο.