Ανοιχτά είναι από εχθές και πάλι τα γυμναστήρια, μετά από μια περίοδο σχεδόν επτά μηνών εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Όμως μέτρα συνεχίζουν να υπάρχουν, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ασκούμενοι θα πρέπει:

  • Να φορούν είτεδιπλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2.
  • Όσοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μην φορούν μάσκα, εφόσον υπάρχει απόσταση τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από άλλους αθλούμενους.
  • Όσοι αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα συστήνεται να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα.
  • Χρήση υγιεινής των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής.
  • Εφαρμογή κανόνων κοινωνικής απόστασης και αποφυγή κοινωνικών επαφών, εναγκαλισμών και χειραψιών, στους χώρους του γυμναστηρίων.
  • Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτα) και σύσταση να έχουν ένα ζευγάρι αθλητικά υποδήματα αποκλειστικά για χρήση στις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου, τα οποία δεν θα χρησιμοποιούν εκτός του χώρου του γυμναστηρίου. Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθος τους (π.χ. μπάλες, λάστιχα, στρώματα).
  • Πλύσιμο των ρούχων και πετσετών, που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο, στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (60° C).

Η προσέλευση στο γυμναστήριο θα γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού, είτε τηλεφωνικά είτε με SMS, καθώς επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που έχει το γυμναστήριο (για παράδειγμα 1 άτομο ανά 10 τ.μ) ενώ για τις ομαδικές ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής που εκτελούνται σε ομάδες θα εφαρμόζεται η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των αθλουμένων. Επίσης, θα γίνεται καταγραφή των στοιχείων των αθλουμένων, ώστε να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος.

Επίσης, τα μέλη των γυμναστηρίων θα πρέπει να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο self test (ή rapid) τα αποτελέσματα του οποίου θα πρέπει να επιδεικνύουν στο προσωπικό της υποδοχής. Εξυπακούεται ότι δεν θα πρέπει να έχουν οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα προτού πάνε να γυμναστούν.

Όσον αφορά τα μέτρα λειτουργίας των γυμναστηρίων, τα όργανα θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους ή να υπάρχει διαφανές διαχωριστικό ανάμεσά τους και να καθαρίζονται με αντισηπτικό μετά από κάθε χρήση. Οι χώροι θα πρέπει να αερίζονται διαρκώς και να υπάρχουν διαθέσιμα αλκοολούχα αντισηπτικά.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι μετά από τόσους μήνες χωρίς άσκηση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το… μαλακά και να μην το παρακάνουμε, καθώς το σώμα μας θα πρέπει και πάλι να συνηθίσει στην άσκηση.