Το τακτικό ανέβασμα στη ζυγαριά, καθώς και οι απλές συμβουλές απώλειας βάρους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να πάρουν κιλών κατά την περίοδο των γιορτών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και του Λαφμπορο χώρισαν 272 εθελοντές σε δύο ομάδες. Η ομάδα «παρέμβασης» πήρε οδηγίες να ζυγίζεται τακτικά. Επίσης, στα μέλη της δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το πόση άσκηση χρειάζεται για να κάψουν τις θερμίδες παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι να ζυγίζουν μετά το πέρας της μελέτης μισό κιλό λιγότερο από την ομάδα σύγκρισης. Tα μέλη της ομάδας σύγκρισης δεν παρακολούθησαν το βάρος τους – τους δόθηκε μόνο ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για τον υγιεινό τρόπο ζωής, το οποίο δεν περιλάμβανε διατροφικές συμβουλές.

Οι ερευνητές λένε ότι η Μελέτη Παρακολούθησης Βάρους κατά τον Χειμώνα, που δημοσιεύθηκε στο BMJ, είναι η πρώτη που εξετάζει την αποτροπή της εποχιακής αύξησης βάρους. Ο επικεφαλής συγγραφέας Frances Mason, του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι η αποφυγή της πρόσληψης βάρους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της παχυσαρκίας: «Οι άνθρωποι παίρνουν ένα κιλό κατά μέσο όρο ετησίως, συχνά τα Χριστούγεννα και δεν τι χάνουν ποτέ πλήρως, κάτι που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για την επιδημία της παχυσαρκίας».

Η δοκιμή διεξήχθη το 2016 και το 2017, σε διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Οι επακόλουθες μετρήσεις λήφθηκαν στη συνέχεια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Η ομάδα παρέμβασης κλήθηκε να καταγράψει το βάρος της και έλαβε 10 συμβουλές για τη διαχείριση βάρους. Της δόθηκε επίσης μια λίστα με το πόση σωματική δραστηριότητα θα χρειαζόταν για να κάψει τις θερμίδες κλασικά χριστουγεννιάτικα φαγητά και ποτά. Έλαβαν επίσης αυτές τις συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους:

  1. Διατηρήστε το πρόγραμμά σας – προσπαθήστε να τρώτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα
  2. Επιλέξτε τρόφιμα μειωμένων λιπαρών (π.χ. γαλακτοκομικά) όταν μπορείτε
  3. Περπατήστε 10.000 βήματα κάθε μέρα
  4. Έχετε μαζί σας ένα υγιεινό σνακ – επιλέξτε φρέσκα φρούτα ή γιαούρτια χαμηλών θερμίδων
  5. Ελέγξτε το λίπος και τη ζάχαρη στις ετικέτες των τροφίμων
  6. Προσοχή στις μερίδες σας – μην γεμίζετε φαγητό το πιάτο σας (εκτός αν είναι λαχανικά)
  7. Σηκωθείτε από την καρέκλα για 10 λεπτά κάθε ώρα
  8. Επιλέξτε νερό ή χυμούς χωρίς ζάχαρη. Περιορίστε το αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
  9. Τρώτε αργά. Μην τρώτε εν κινήσει ή ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση
  10. Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.