Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας μελέτησαν τις συνήθειες 113 ανθρώπων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή για να ανακαλύψουν τι συνδέει την καθημερινότητά μας με τον κίνδυνο που διατρέχουμε όσο αφορά τα καρδιακά νοσήματα. Η ανάλυση έδειξε ότι το 57% των συμμετεχόντων παρέλειπε το πρωινό τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, το 51% έτρωγε αργά δείπνο, 3 φορές την εβδομάδα και το 41% δεν έτρωγε πρωινό και δειπνούσε πολύ αργά το βράδυ. Σημαντικό στοιχείο της ανάλυσης είναι ότι όσοι έχαναν τακτικά το πρωινό τους και έτρωγαν βραδινό αμέσως προτού κοιμηθούν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα μετά την καρδιακή προσβολή ή να υποστούν κι άλλο επεισόδιο.

Οι επιστήμονες που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας, αναφέρουν ότι η αλλαγή στον τρόπο διατροφής μας είναι ένας εύκολος τρόπος να βελτιωθεί η υγεία μας. Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάρκος Μινικούτσι ισχυρίζεται πως η διατροφή είναι ένας εύκολος και σχετικά ανέξοδος τρόπος να βελτιώσουμε την πρόγνωση. Πρότεινε δε να περιλαμβάνουμε στο πρωινό μας γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα, ενώ για το βραδινό είναι ανάγκη να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δυο ώρες μεταξύ της κατανάλωσής του και του ύπνου. Επίσης, ανέφερε ότι ορισμένοι ασθενείς που έχουν πάθει έμφραγμα, χρησιμοποιούν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα ως αντιστάθμισμα της ακατάλληλης διατροφικής συμπεριφοράς τους. Όμως, με βάση τα παραπάνω ευρήματα, υπογράμμισε ότι τα φάρμακα αυτά (οι στατίνες) πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την καλή διατροφή και όχι ως υποκατάστατο της.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες συνδέονται με άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα και τα χαμηλά επίπεδα φυσικής άσκησης. Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές, εφόσον οι δύο συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (παράλειψη πρωινού και καθυστερημένο δείπνο) έχουν τόσο αρνητικές επιδράσεις, είναι αναμενόμενο ότι, αν συνοδεύονται και από άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη χειρότερα.