Η συσσώρευση επιπλέον κιλών επιταχύνει την παρακμή της λειτουργίας των πνευμόνων στους ηλικιωμένους: Ενώ η λειτουργία των πνευμόνων μειώνεται φυσιολογικά καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι ερευνητές συνδέουν τη μέτρια ή σημαντική αύξηση του βάρους με ακόμη πιο απότομη μείωση της αποτελεσματικότητας των πνευμόνων.

Η έρευνα εξέτασε 3.700 άτομα στην Ευρώπη και την Αυστραλία, οι οποίοι ήταν μεταξύ 20 και 44 ετών και παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια. Είτε ξεκίνησαν με υγιές βάρος είτε ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οι συμμετέχοντες που πήραν βάρος κατά την περίοδο της μελέτης εμφάνισαν ανεξαιρέτως επιτάχυνση της μείωσης της λειτουργίας των πνευμόνων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η απώλεια βάρους επιβράδυνε τη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων στους παχύσαρκους ανθρώπους και ότι οι άνθρωποι που διατήρησαν χαμηλό βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης είχαν μια πολύ βραδύτερη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας.

«Αν και προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η αύξηση του σωματικού βάρους συνδέεται με τη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων, η δική μας είναι η πρώτη που αναλύει ένα τόσο ποικίλο δείγμα πληθυσμού και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Judith Garcia Aymerich, επικεφαλής του προγράμματος μη μεταδοτικών ασθενειών και περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal). Οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για όχι περισσότερο από 10 χρόνια και επικεντρώθηκαν σε ενήλικες έως 50 ετών.

Οι συντάκτες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax, ανέφεραν ότι υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ μεγαλύτερου βάρους και μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας. Κατ ‘αρχάς, μεγάλες ποσότητες λίπους στην κοιλιακή χώρα και στο στήθος μπορούν να περιορίσουν τη δυνατότητα των πνευμόνων να εκταθούν, όταν οι άνθρωποι εισπνέουν. Δεύτερον, το λίπος παράγει φλεγμονώδη χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες και να μειώσουν τη διάμετρο των αεραγωγών.

Η διατήρηση της καλής λειτουργίας των πνευμόνων κατά την ενηλικίωση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Με δεδομένη την αύξηση της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι θεμελιώδες να κατανοήσουμε την επίδραση των αλλαγών του βάρους στη λειτουργία των πνευμόνων», ανέφερε η Δρ Garcia Aymerich: «Τα καλά νέα είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικούς βάρους και της παχυσαρκίας στην υγεία των πνευμόνων μπορούν να αντιστραφούν μέσω της απώλειας κιλών».