Τα άτομα που χρησιμοποιούν εφαρμογές για ραντεβού (dating apps) είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ στη Βοστόνη διενήργησαν μια έρευνα για να προσδιορίσουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των dating apps και της εικόνας του σώματος.

Για την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Eating Disorder, η ομάδα εξέτασε τις απαντήσεις 1.726 ενηλίκων σχετικά με τη χρήση dating apps και τη συμπεριφορά τους για τον έλεγχο του βάρους τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν dating apps ήταν έως και 26,9 φορές πιο πιθανό να ακολουθούν ακραίες διατροφικές τακτικές και δίαιτες για να ελέγξουν το βάρος τους, σε σχέση με εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι άνδρες που χρησιμοποιούν dating apps είχαν έως και 14,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να παίρνουν ανθυγιεινά μέτρα για τον έλεγχο του βάρους τους.

Από τους ερωτηθέντες, 183 γυναίκες και 209 άντρες δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει dating apps σε διάστημα 30 ημερών πριν από την έρευνα. Από αυτούς, το 44,8% των γυναικών και το 54,1% των ανδρών δήλωσε ότι είχαν στραφεί στη νηστεία (με την έννοια της αποφυγής του φαγητού) κάποια στιγμή τους τελευταίους 12 μήνες ως μορφή ελέγχου του βάρους τους.

Περισσότερο από το ένα πέμπτο των γυναικών και περισσότερο από το ένα τρίτο των ανδρών δήλωσαν ότι έκαναν ηθελημένα έμετο μετά το φαγητό ως μέθοδο ελέγχου του βάρους τους, ενώ το 24% των γυναικών και το 41% ​​των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει καθαρτικά.

Ο Δρ Alvin Tran, κύριος συγγραφέας της έρευνας, πιστεύει ότι η μελέτη είναι η «πρώτη που διερευνά τη χρήση dating apps σε συνδυασμό με τις ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους».

«Όταν συγκρίναμε όσους δεν χρησιμοποιούν dating apps με αυτούς που χρησιμοποιούν, διαπιστώσαμε ότι οι χρήστες των εφαρμογών αυτών είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να ακολουθούν ανθυγιεινές τακτικές ελέγχου βάρους», δήλωσε ο Δρ Tran.

Ο Δρ Tran πρόσθεσε ότι αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ακολουθούσαν αυτές τις συμπεριφορές ελέγχου βάρους το έκαναν και προτού αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα dating apps, «ανησυχούν ότι η χρήση αυτών των υπηρεσιών που βασίζονται στην εικόνα του σώματος και την εμφάνιση θα μπορούσε να επιδεινώνει αυτές τις συμπεριφορές».