Οι καθημερινές εργασίες, όπως το κουβάλημα ψώνιων, η κηπουρική ή το καθάρισμα του σπιτιού μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να ζήσουν πιο υγιεινές ζωές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με κορυφαίους φυσιοθεραπευτές.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι εκατομμύρια ηλικιωμένοι κινδυνεύουν από μια πτώση, επειδή δεν μπορούν να διατηρήσουν τη δύναμή τους. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων άνω των 65 ετών δεν κάνουν ασκήσεις δύναμης, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Φυσιοθεραπείας που προειδοποιεί ότι η άνοδος των αγορών μέσω διαδικτύου σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι κουβαλούν στο σπίτι τα ψώνια τους.

Οι φυσιοθεραπευτές λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν την ανάγκη να διατηρήσουν τη δύναμή τους καθώς μεγαλώνουν. Οι κατευθυντήριες γραμμές των υπηρεσιών υγείας υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν φορές την εβδομάδα ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως η προπόνηση με βάρη ή ακόμη και η μεταφορά των ψώνιων από το σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, μια έρευνα σε πάνω από 2.000 ηλικιωμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών δεν ασκείται καθόλου. Σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους δήλωσε ότι δεν ήξερε πώς να κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, ενώ ένας παρόμοιος αριθμός δήλωσε ότι απλά δεν θέλει να κάνει.

Οι πτώσεις ηλικιωμένων προκαλούν τη συντριπτική πλειοψηφία καταγμάτων του ισχίου.Οι φυσιοθεραπευτές λένε ότι η διατήρηση της δύναμης στους ηλικιωμένους μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πτώσεων, αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας.

Υποστηρίζουν ότι η ενθάρρυνση των ανθρώπων να διατηρήσουν τη δύναμή τους -κάνοντας απλά πράγματα, όπως η κηπουρική ή το καθάρισμα του σπιτιού- θα βοηθήσει να ζήσουν ανεξάρτητες και πιο υγιείς ζωές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η καθηγήτρια Karen Middleton λέει ότι δεν είναι αναπόφευκτο να γίνουμε πιο αδύναμοι, καθώς μεγαλώνουμε: «Οι έρευνες δείχνουν ότι η ενδυνάμωση φέρνει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι άνθρωποι να μην παραβλέπουν τις ασκήσεις ενδυνάμωσης». Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους, για να εντάξουμε ασκήσεις ή δραστηριότητες ενδυνάμωσης στην καθημερινότητά μας.