Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κλιμάκωση κρουσμάτων κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της χώρας, προτρέποντας την κυβέρνηση να στείλει ένα «σαφέστερο, ισχυρότερο μήνυμα» για τους αυξανόμενους κινδύνους από την εξέλιξη της πανδημίας, το οποίο θα έχει αποδέκτες το κοινό, αλλά και τις ιατρικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας.

Η πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 –οι οποίοι αναβλήθηκαν πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας- το Τόκιο, κατέγραψε 3.177 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Τετάρτη, σημειώνοντας ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η άνοδος των λοιμώξεων ασκεί πίεση στα νοσοκομεία που γεμίζουν με ασθενείς. Τα νέα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο ξεπέρασαν τις 9.500 για πρώτη φορά, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η μεγαλύτερη κρίση είναι ότι η κοινωνία δεν έχει την αίσθηση του κινδύνου που διατρέχουμε από την πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος Shigeru Omi σε επιτροπή του ιαπωνικού κοινοβουλίου: «Τα κρούσματα –μόνο για το Τόκιο- ξεπέρασαν τα 3.000 και αυτό μπορεί να έχει κάποιο αφυπνιστικό αποτέλεσμα. Χωρίς να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, θέλω η κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρότερο, σαφέστερο μήνυμα σε όλους».

Η άνοδος των λοιμώξεων αυξάνει τις ανησυχίες για τους Αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται υπό άνευ προηγουμένου συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των θεατών στους περισσότερους χώρους όπου διεξάγονται τα αγωνίσματα. Επίσης, δεν έχει επιτραπεί η είσοδος στη χώρα σε επισκέπτες που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τους Αγώνες από κοντά.

Παρόλα αυτά και παρά τους συνεχείς ελέγχους σε αθλητές και συνοδούς, πριν αλλά και μετά την είσοδό τους στο Ολυμπιακό Χωριό, δεκάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί ανάμεσά τους.