Από ρευματικό πυρετό προσεβλήθη η 17χρονη Αφγανή η οποία διέμενε στον καταυλισμό προσφύγων του Ελληνικού και εξέπνευσε την περασμένη Τρίτη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια του θανάτου της άτυχης κοπέλας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε βαρύ ιστορικό, ενώ ο ρευματικός πυρετός της είχε προκαλέσει βαλβιδοπάθεια.

Ο ρευματικός πυρετός είναι μία φλεγμονώδης νόσος που οφείλεται στο β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α ο οποίος μεταδίδεται με σταγονίδια και μέσω φυσικής επαφής. Προκαλούν ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων στον άνθρωπο προσβάλλοντας συνήθως τον φάρυγγα και τις αμυγδαλές. Η νόσος προσβάλλει κατά κύριο λόγο την καρδιά αλλά και άλλα όργανα και περιοχές του ανθρωπίνου σώματος όπως οι αρθρώσεις, οι τένοντες, οι μύες, ο υποδόριος ιστός, οι αρτηρίες, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος.

Όπως έγινε γνωστό, λίγες ημέρες προτού πεθάνει, η 17χρονη αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Την πρώτη φορά που πήγε εκεί, το κορίτσι είχε διάρροιες και εμετούς. Κατά πληροφορίες από το νοσοκομείο, οι γονείς δεν αντιλαμβάνονταν την σοβαρότητα της κατάστασης και αντέδρασαν όταν οι γιατροί τους ζήτησαν να παραμείνουν για νοσηλεία. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, δεν υπήρχε διερμηνέας μαζί με τους γονείς της κοπέλας, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την επικοινωνία με τους γιατρούς, οι οποίοι μπόρεσαν να διαπιστώσουν μόνο από κάποιο έγγραφο που τους έδωσαν οι συγγενείς της 17χρονης ότι έπασχε από ρευματικό πυρετό.

Ωστόσο, επίσημες απαντήσεις για τον θάνατό της κοπέλας δεν υπάρχουν καθώς οι γονείς της δεν επιθυμούν να γίνει νεκροψία, ενώ την ίδια ώρα επιρρίπτουν ευθύνες στους γιατρούς για το γεγονός ότι το παιδί τους έχασε τη ζωή τους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η ίδια η η Μαχάζ -όπως ήταν το όνομά της κοπέλας- δεν παρέμεινε στο νοσοκομείο καθώς η οικογένειά της ανέλαβε την ευθύνη για εκείνη και την πήρε πίσω στον καταυλισμό, οι γονείς της 17χρονης λένε πως οι γιατροί τους επέτρεψαν να φύγουν από το νοσοκομείο και να επιστρέψουν στο Ελληνικό, παρά την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η κοπέλα, δεδομένου και του ιστορικού της.

Η Μαχάζ επέστρεψε τελικά στον καταυλισμό, ωστόσο, εκεί η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε και τότε οι γονείς της τη μετέφεραν εκ νέου στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Όμως, ήταν πλέον αργά, καθώς ο οργανισμός της 17χρονης κοπέλας ήταν εξαντλημένος.

Τελικά η κοπέλα πέθανε από ανακοπή καθώς στο νοσοκομείο τη δεύτερη φορά διακομίστηκε με ασυστολία.