Η χρήση ρομποτικών συστημάτων στην Ορθοπαιδική Χειρουργική τα τελευταία χρόνια αποτελεί για τον χειρουργό μία εξαιρετική μέθοδο ελάχιστα τραυματικής παρέμβασης. Χρησιμοποιείται στην αντικατάσταση του γόνατος (μερική ή ολική αρθροπλαστική) και της άρθρωσης του ισχίου (ολική αρθροπλαστική) και  επεκτείνεται και στην πλαστική των χιαστών, στους μηνίσκους και τα κατάγματα.

Είναι μια εξατομικευμένη, για κάθε ασθενή χειρουργική τεχνική αφού αντικαθιστούμε μόνο  τα μέρη που πάσχουν  και παρέχει στο χειρουργό την δυνατότητα εξαιρετικής τρισδιάστατης ανατομικής εικόνας, εικόνα από όλες τις πλευρές της άρθρωσης και  παρέμβαση με απόλυτη ακρίβεια στη δημιουργία κατάλληλων οστεοτομιών έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή  υποδοχή των νέων εμφυτευμάτων. Εξασφαλίζει έτσι , ένα «ξεκούραστο» περιβάλλον για τον ασθενή και για όλη τη χειρουργική ομάδα.

Από τα υφιστάμενα ρομποτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Ορθοπαιδική χειρουργική σήμερα, το MAKO είναι το πρώτο “δυνητικά ενεργό” ή “χειρουργικά καθοδηγούμενο” ρομποτικό σύστημα στην Ελλάδα. Η τεχνολογία Mako του οίκου Stryker (Η.Π.Α), σχεδιάστηκε στην Αμερική για να βοηθήσει τους χειρουργούς να παρέχουν στους ασθενείς μια εξατομικευμένη χειρουργική εμπειρία με βάση τη συγκεκριμένη διάγνωση και ανατομία τους, και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006 .Είναι το μοναδικά ολοκληρωμένο ψηφιακά και χειρουργικά  ρομποτικό σύστημα για γόνατο και ισχίο.

Μόνο το 2016 εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ περισσότερες από 20.000 ρομποτικές επεμβάσεις με τη χρήση του συστήματος ΜΑΚΟ (Stryker’s sales data).

Γιατί είναι σημαντικό για έναν ασθενή που πάσχει από αρθρίτιδα στο γόνατο ή το ισχίο του να υποβληθεί σε Ρομποτική Αρθροπλαστική και όχι στην «συμβατική» που ξέρουμε μέχρι σήμερα;
Η αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου αποτελεί ίσως την πιο επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στην Ορθοπαιδική Χειρουργική τα προηγούμενα χρόνια , προσφέροντας στους ασθενείς που πάσχουν από έντονο πόνο, δυσλειτουργία του σκέλους και μείωση του επιπέδου καθημερινής δραστηριότητας, ικανοποιητική  επαναφορά της λειτουργικότητας του ασθενούς και επιβίωση εμφυτευμάτων για περίπου 10 και κάτι  έτη στο 70-75% των ασθενών. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η «συμβατική» αρθροπλαστική δίνει μόλις  75%  καλά αποτελέσματα  ως προς την ακρίβεια τοποθέτησης των προθετικών υλικών . Υπάρχουν συχνές αποκλίσεις στην τοποθέτηση και πιθανά θέματα στην ισορροπία του άξονα φόρτισης.

Εδώ έρχεται η  διαφορετικότητα της χρήσης του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ που προσφέρει:

 • Εξατομικευμένο (προσαρμοσμένο) τρισδιάστατο μοντέλο ανά ασθενή
 • Ακρίβεια τοποθέτησης προθετικών υλικών-εμφυτευμάτων
 • Διατήρηση οστικής αποθήκης
 • Εξάλειψη πιθανότητας πολυκεντρικής αστάθειας στο γόνατο και εξαρθρήματος στο ισχίο
 • Μειωμένη απώλεια αίματος
 • Μικρότερη τομή
 • Μικρότερη ουλή
 • Ελάχιστη νοσηλεία
 • Ταχεία Ανάρρωση
 • Ελαχιστοποίηση επιπλοκών
 • Άριστη λειτουργικότητα της πάσχουσας άρθρωσης
 • Μέγιστη ικανοποίηση των ασθενών
 • Μεγάλη διάρκεια επιβίωσης εμφυτευμάτων

Το ρομποτικό σύστημα MAKO δίνει εξαιρετική θέση τοποθέτησης (99%  των εμφυτευμάτων τοποθετούνται με απόκλιση μικρότερη από   3 μοίρες σε σχέση με τον προεγχειρητικό σχεδιασμό) και μακροβιοσιμότητα επιβίωσης των προθετικών υλικών που ξεπερνούν τα 30 χρόνια στο 92% των ασθενών.

Το σύστημα Mako του οίκου Stryker (ΗΠΑ) είναι το μοναδικό σύστημα ρομποτικά υποβοηθούμενης ορθοπεδικής χειρουργικής που:

• Πραγματοποίησε την 1η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση το 2006
• Έχει παραπάνω από 640 συστήματα εγκατεστημένα παγκοσμίως σε περισσότερες από 25 χώρες, στα πιο αναγνωρισμένα κέντρα αρθροπλαστικής διεθνώς
• Έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς περισσότερες από 200.000 επεμβάσεις, ενώ μόνο το 2018 πραγματοποιήθηκαν περίπου 76.000 επεμβάσεις παγκοσμίως
• Είναι εγκεκριμένο με FDA & CE mark και για τις 3 επεμβάσεις αρθροπλαστικής
• Έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις στα πιο αναγνωρισμένα διεθνώς ιατρικά περιοδικά & περισσότερες από 250 ενεργές μελέτες, που αποδεικνύουν την προστιθέμενη αξία του
• Βασίζεται σε εξατομικευμένο σχεδιασμό του χειρουργείου βάσει αξονικής τομογραφίας
• Χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους και  πιστοποιημένους σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού ορθοπεδικούς χειρουργούς
• Χρησιμοποιείται αποκλειστικά με εμφυτεύματα αρθροπλαστικής του οίκου Stryker, που έχουν άριστα μακροχρόνια κλινικά αποτελέσματα στα εγκυρότερα διεθνή μητρώα

Κάθε ασθενής που πραγματοποιεί χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής με χρήση του συστήματος Mako, λαμβάνει μια μοναδική «Ταυτότητα Ασθενούς» (Mako Patient I.D.), η οποία είναι μοναδική για τον ίδιο και την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Η ταυτότητα αυτή διασφαλίζει στον ασθενή ότι η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε πραγματοποιήθηκε σε κλινική, που διαθέτει εγκατεστημένο το γνήσιο ρομποτικό σύστημα ορθοπαιδικής χειρουργικής Mako του οίκου Stryker (ΗΠΑ), από εξειδικευμένο στη χρήση του ρομπότ χειρουργό  με  εμφυτεύματα τελευταίας γενιάς του κατασκευαστικού οίκου Stryker (HΠΑ) .

Σήμερα η τελευταία γενιά του ρομποτικού συστήματος Mako του οίκου Stryker είναι εγκατεστημένη σε δύο μόνο κέντρα  στην Αθήνα , από όλη την Ελλάδα , λόγω του ότι το κόστος αγοράς του ξεπερνά τα 2.000.000 δολλάρια. Έχουν  συσταθεί  ρομποτικές κλινικές  ορθοπαιδικής χειρουργικής  γόνατος και ισχίου και έχουν  πραγματοποιηθεί συνολικά περισσότερες από 1.250 επεμβάσεις από το 2014, ενώ αποτελούν διεθνή κέντρα αριστείας & εκπαίδευσης για τη συγκεκριμένη ρομποτική τεχνική.

Τι περισσότερο προσφέρει το Mako σε σχέση με άλλα ρομποτικά συστήματα; 

 • Τα περισσότερα ορθοπαιδικά ρομπότ καθορίζονται σε σχέση με αυτό (… σαν Mako). Το αναγνωρίζουν δηλαδή ως το gold standard (πρότυπο) σύστημα για τη μερική ή ολική αρθροπλαστική γόνατος και την αρθροπλαστική ισχίου.
 • Είναι το μόνο ορθοπαιδικό ρομπότ με μακρόχρονη παρουσία στο χειρουργείο και αναρίθμητες μελέτες
 • Είναι το μοναδικό ρομποτικό σύστημα με σταθερό ρομποτικό βραχίονα που δεν χρειάζεται την παρέμβαση του χεριού του χειρουργού.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι εφαρμογές του ρομπότ στην ορθοπαιδική χειρουργική συνεχώς αυξάνονται. Το ρομπότ αποτελεί ένα εξαιρετικό «εργαλείο» στα έμπειρα και εξειδικευμένα «χειρουργικά χέρια» και στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική . Διεθνώς περιμένουμε   ότι όλες οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις γόνατος και ισχίου στο άμεσο μέλλον θα εκτελούνται με ρομπότ  στο άμεσο μέλλον, πάντα με επίκεντρο  την  χειρουργική επιτυχία και ασφάλεια του ασθενή.

new

new

Δρ Σταύρος Αλευρογιάνης, MD, PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής Γόνατος & Ισχίου METROPOLITAN GENERAL HOSPITAL
www.stavrosalevrogiannis.gr