Ενώ σκεφτόμαστε συχνά πώς να κρατήσουμε διάφορα μέρη του σώματός μας σε φόρμα -αβοκάντο για λαμπερό δέρμα και τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη για να χτίσουμε μύες, για παράδειγμα – πολλοί από εμάς δεν σκεφτόμαστε τη στοματική μας υγεία, πέρα από το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα.

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία των δοντιών και, σύμφωνα με έναν οδοντίατρο, «η οδοντόπαστα σας δεν είναι τόσο σημαντική», όταν πρόκειται για την στοματική υγεία. Αυτά που τρώμε παίζουν μεγάλο ρόλο στο να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή και ο Αυστραλός οδοντίατρος Δρ Steven Lin αποκαλύπτει ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε για να το πετύχουμε.

Μπορεί να εκπλαγείτε από τις προτάσεις του επίσης, καθώς το βούτυρο, το σαλάμι και τα μαλακά τυριά περιλαμβάνονται στη λίστα!

Γράφοντας στον ιστότοπό του, ο Δρ Lin εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι που βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά και χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα δεν αποφεύγουν τα σφραγίσματα , ενώ άλλοι που δεν δείχνουν τη δέουσα προσοχή στα δόντια τους δεν φαίνεται να έχουν οδοντικά προβλήματα.

Πως είναι αυτό δυνατόν; Όλα καταλήγουν στη διατροφή.

«Τα δόντια είναι ζωντανά όργανα και απαιτούν σωστή διατροφή για να αναγεννηθούν και να διατηρήσουν τα υγιή επίπεδα σμάλτου και οδοντίνης», εξηγεί ο Δρ Lin. «Χωρίς σωστή διατροφή, τα δόντια σας θα δυσκολευτούν να παραμείνουν άθικτα».

Εάν καταναλώνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, τα δόντια σας θα αναγεννιούνται φυσικά και θα παραμείνουν δυνατά και υγιή. Αλλά αν δεν τροφοδοτείτε το σώμα σας με τα σωστά θρεπτικά συστατικά, τα βακτήρια και τα οξέα του στόματός σας εμποδίζουν αυτή τη φυσική διαδικασία, προκαλώντας κοιλότητες στα δόντια σας, καθώς φθείρονται και σπάζουν πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αναγεννηθούν.

«Δεν φταίει μόνο η ζάχαρη γι’ αυτό, είναι και η έλλειψη θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν τα δόντια», λέει ο Δρ Lin. «Η κακή διατροφή είναι διαδεδομένη στη σύγχρονη Δύση».

Τι πρέπει να τρώμε λοιπόν;

Ουσιαστικά, όλα καταλήγουν σε τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες – Α, D, K2 και Ε. Ακολουθούν οι τροφές που θα τις βρείτε:

Βιταμίνη Α: ψάρι, γάλα και αυγά.

Βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια, μανιτάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα (αλλά ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή)

Βιταμίνη Κ2: μαλακά τυριά, αυγά, βούτυρο, συκώτι και σαλάμι.

Βιταμίνη Ε: σπανάκι, μπρόκολο και ξηροί καρποί.