Ένας πορτογάλος γυναικολόγος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, όταν μια εγκυμονούσα μητέρα που παρακολουθούσε έφερε στον κόσμο ένα μωρό χωρίς μύτη, μάτια και μέρος του κρανίου του.

Οι γονείς του μικρού Rodrigo δεν γνώριζαν τις σοβαρές γενετικές ανωμαλίες του γιου τους προτού γεννηθεί πριν από μερικές ημέρες. Τα μέλη του ιατρικού συμβουλίου της χώρας ψήφισαν ομόφωνα να αναστείλουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Δρ Artur Carvalho εξαιτίας κατηγοριών περί αμέλειας.

Μάλιστα, προέκυψε ότι είχαν κατατεθεί και άλλες καταγγελίες εναντίον του συγκεκριμένου γιατρού στο παρελθόν, που χρονολογούνται περισσότερο από μία δεκαετία. Οι υποθέσεις αυτές που ήρθαν στην επιφάνεια και αναλύονται λεπτομερώς από τα πορτογαλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν προκαλέσει εκτεταμένη οργή στην κοινή γνώμη.

Ο Rodrigo γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στο Νοσοκομείο São Bernardo στο Σετούμπαλ, περίπου 40χλμ. νότια της Λισαβόνας. Η μητέρα του ήταν υπό τη φροντίδα του Δρ Carvalho και έκανε τρεις φορές υπέρηχο στην ιδιωτική κλινική που εργαζόταν. Οι γονείς υποστηρίζουν ότι ο γιατρός δεν εξέφρασε ποτέ καμία ανησυχία για την υγεία του εμβρύου.

Όταν η μητέρα έκανε ένα τέταρτο, λεπτομερέστερο, 5D υπερηχογράφημα σε διαφορετική κλινική, ενώ ήταν έξι μηνών έγκυος, η πιθανότητα ανωμαλιών στο έμβρυο εντοπίστηκε, όμως ο Δρ Carvalho απέρριψε τις ανησυχίες: «Εξήγησε ότι μερικές φορές ορισμένα τμήματα του προσώπου δεν είναι ορατά στον υπέρηχο – όταν το πρόσωπο του μωρού κολλάει στην κοιλιά της μητέρας», δήλωσε η θεία του Rodrigo.

Όταν γεννήθηκε ο Rodrigo και οι γενετικές του ανωμαλίες έγιναν ξεκάθαρες, οι γονείς του πληροφορήθηκαν ότι θα επιβίωνε μόνο για μερικές ώρες. Ωστόσο, για πάνω από δύο εβδομάδες, το αγόρι είναι ακόμη ζωντανό, υπό νοσοκομειακή περίθαλψη.

Λόγω της δημοσιότητας που πήρε το ζήτημα, έχουν εμφανιστεί και άλλες καταγγελίες κατά του Δρ Carvalho: Τουλάχιστον έξι είναι επί του παρόντος ανοικτές εναντίον του, που χρονολογούνται από το 2013, σύμφωνα αξιωματούχους υγείας: Σε μια περίπτωση ένα μωρό γεννήθηκε το 2011 με παραμόρφωση του προσώπου, παραμορφωμένα πόδια και σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

Η μητέρα του, Laura Afonso, δήλωσε ότι είχε κάνει καταγγελία εναντίον του γιατρού, όμως ο εισαγγελέας την απέρριψε. Σήμερα, στα οκτώ του χρόνια, το παιδί αν και έχει υποβληθεί σε πολλές εγχειρίσεις, ακόμη δεν μπορεί να μιλήσει ούτε να περπατήσει.