Δίδυμα κορίτσια ενός έτους που γεννήθηκαν σιαμαία, ενωμένα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, είδαν το ένα το άλλο για πρώτη φορά, μετά από σπάνια χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού τους που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

Η 12ωρη επέμβαση στο Ιατρικό Κέντρο Soroka στην πόλη Μπιρσέμπα έγινε την περασμένη εβδομάδα και χρειάστηκε μήνες προετοιμασίας, ενώ περιελάμβανε μοσχεύματα τριχωτού της κεφαλής και για τα δύο κοριτσάκια.

Δεκάδες ειδικοί από το Ισραήλ και το εξωτερικό συμμετείχαν στην επέμβαση διαχωρισμού τους, η οποία στέφθηκε με επιτυχία και τα δίδυμα, τα οποία δεν κατονομάστηκαν, φαίνεται ότι αναρρώνουν καλά.

«Αναπνέουν και τρώνε μόνοι τους», δήλωσε ο Δρ Eldad Silberstein, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Soroka, σε δελτίο ειδήσεων ισραηλινού καναλιού.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια επέμβαση -η οποία έχει πραγματοποιηθεί μόλις 20 φορές παγκοσμίως- έγινε στο Ισραήλ.

Μήνες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ειδικές σακούλες σιλικόνης που μπορούσαν να φουσκώνουν εισήχθησαν στο κεφάλι των διδύμων και περιοδικά φουσκώνονταν ελαφρά ώστε να επεκταθούν και να τεντώσουν το δέρμα. Το νέο δέρμα χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για να «σφραγίσει» τα κεφάλια τους μετά την ανακατασκευή των κρανίων έπειτα από τον διαχωρισμό.

Η προετοιμασία περιελάμβανε επίσης τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου του κεφαλιού των διδύμων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, δήλωσε ο Δρ Mickey Gideon, επικεφαλής νευροχειρουργός του Soroka. «Προς μεγάλη μας χαρά, όλα πήγαν όπως τα περιμέναμε και η επέμβαση ήταν επιτυχημένη», συμπλήρωσε.

Τα κορίτσια, που γεννήθηκαν τον Αύγουστο του 2020, αναμένεται να έχουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή από εδώ και πέρα.