Ένας στους πέντε θανάτους σε όλο τον κόσμο προκαλείται από σήψη, όπως αποκαλύπτει η  πιο ολοκληρωμένη ανάλυση επί του θέματος έως σήμερα: Η έκθεση εκτιμά ότι 11 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως είναι θύματα της σήψης – περισσότεροι από όσους υποκύπτουν στον καρκίνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία ήταν διπλάσιες από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά ακόμη και τα πλουσιότερα κράτη δεν είναι απρόσβλητα.

Η σήψη χαρακτηρίζεται συχνά ως «κρυφός δολοφόνος», επειδή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να διαγνωστεί. Προκαλείται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο υπεραντιδρά και αντί να καταπολεμά μόνο μια λοίμωξη, αρχίζει να επιτίθεται και σε άλλα μέρη του σώματος. Τελικά, προκαλεί κατάρρευση οργάνων του σώματος, ενώ ακόμη και όσοι επιβιώσουν από αυτήν μπορεί να έχουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας ή αναπηρία. Τα βακτήρια και οι ιοί που προκαλούν διαρροϊκές λοιμώξεις ή ασθένειες των πνευμόνων είναι οι κύριοι παράγοντες που πυροδοτούν τη σήψη.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τους θανάτους από σήψη, οι οποίες μιλούσαν για 19 εκατομμύρια κρούσματα και πέντε εκατομμύρια θανάτους, βασίστηκαν σε στοιχεία από λίγες μόνο δυτικές χώρες. Η νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο Lancet και βασίζεται σε ιατρικά αρχεία από 195 έθνη, δείχνει ότι υπάρχουν 49 εκατομμύρια κρούσματα τον χρόνο, που προκαλούν 11 εκατομμύρια θανάτους – έναν στους πέντε παγκοσμίως.

«Έχω εργαστεί σε αγροτικές περιοχές της Ουγκάντα και η σήψη είναι καθημερινό φαινόμενο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια Kristina Rudd. «Οι συνάδελφοί μου που ασχολούνται με την αντιμετώπιση ασθενών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η σήψη είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο δεν ήμουν πραγματικά έκπληκτη από τα αποτελέσματα – αν και δεν περίμενα ότι θα είναι διπλάσια τα νούμερα από την προηγούμενη εκτίμηση», συμπλήρωσε.

Τα καλά νέα από την έκθεση αυτή, είναι ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν μειωθεί από το 1990. Επίσης, η ελπίδα είναι ότι η κατανόηση της πραγματικής κλίμακας του προβλήματος θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση και θα σώσει περισσότερες ζωές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σήψης;

Στους ενήλικες:

Προβλήματα στην ομιλία

Τρέμουλο ή μυϊκοί πόνοι

Απουσία ούρων

Σοβαρή δύσπνοια

Υψηλός καρδιακός ρυθμός και υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία σώματος

Σκασμένο ή χλωμό δέρμα

Στα παιδιά:

Σκούρο, μπλε απόχρωσης ή χλωμό δέρμα

Υπνηλία ή δυσκολία στο ξύπνημα

Χαμηλή θερμοκρασία

Πολύ γρήγορη αναπνοή

Εξάνθημα που δεν ξεθωριάζει όταν τον πιέζετε

Επιληπτική κρίση ή σπασμοί