Από σέικ πρωτεΐνης ως ροφήματα με ηλεκτρολύτες, πολλοί φίλοι της γυμναστικής καταναλώνουν διάφορα ειδικά ενεργειακά ποτά, για να τους βοηθήσουν να ανακάμψουν μετά τις απαιτητικές προπονήσεις τους.

Αλλά μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια πολύ απλούστερη, πιο αποτελεσματική και νόστιμη επιλογή, με εξίσου καλά ή και καλύτερα αποτελέσματα: το σοκολατούχο γάλα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Shahid Sadoughi στη Γιαζντ του Ιράν, το σοκολατούχο γάλα όχι μόνο επιτρέπει στους ασκούμενους να γυμναστούν για έξι λεπτά περισσότερα από το μέσο ποτό ανάκαμψης, αλλά επίσης βελτιώνει το επίπεδο καρδιακού ρυθμού και μειώνει το επίπεδα γαλακτικού οξέος, που προκαλεί κράμπες.

Το σοκολατούχο γάλα περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, καθώς και νερό και ηλεκτρολύτες, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την ανάρρωση μετά την άσκηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 12 υπάρχουσες μελέτες στις οποίες περίπου 150 συνολικά συμμετέχοντες έπινα σοκολατούχο γάλα μετά την ολοκλήρωση της άσκησής του, που περιελάμβανε τρέξιμο ή ποδηλασία. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια μετρήθηκαν για διάφορους δείκτες, όπως ο καρδιακός ρυθμός, το επίπεδο γαλακτικού οξέος και η κόπωση.

Διαπιστώθηκε ότι το σοκολατούχο γάλα ήταν είτε περισσότερο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο ή άλλα ενεργειακά ποτά, αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

«Το σοκολατούχο γάλα περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, φλαβονοειδή, ηλεκτρολύτες και μερικές βιταμίνες που κάνουν αυτό το ρόφημα μια καλή επιλογή για την ανάκαμψη των αθλητών μετά την προπόνηση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Amin Salehi-Abargouei.

«Το μήνυμα είναι ότι το σοκολατούχο γάλα είναι μια φθηνή και εύγευστη επιλογή για ανάκτηση δυνάμεων και προσφέρει είτε παρόμοια είτε ανώτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα ενεργειακά ποτά».

Ωστόσο, το σοκολατούχο γάλα δεν είναι η μόνη εναλλακτική: συγκεκριμένα smoothies, δημητριακά με γάλα ή σούπες, έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού είναι επίσης απαραίτητη για την αναπλήρωση των υγρών που χάθηκαν με την άσκηση και την αποφυγή της αφυδάτωσης, αλλά μόνο του δεν είναι ικανό να βοηθήσει τους μύες μας να ανακάμψουν.