Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να εντοπίσουν οι γιατροί ότι η σοβαρή αναπνευστική πάθηση ενός σκωτσέζου οφειλόταν στο πουπουλένιο πάπλωμα και στα πουπουλένια μαξιλάρια που είχε στο κρεβάτι του, σύμφωνα με μια περιπτωσιολογική μελέτη.

Ο Martin Taylor, 43 ετών, ανέπτυξε για πρώτη φορά συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή και ζαλάδες που προκαλούνταν από οποιασδήποτε έντασης δραστηριότητα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJ.

«Δύο μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, δεν ήμουν σε θέση να σταθώ ή να περπατήσω για περισσότερα από μερικά λεπτά κάθε φορά, χωρίς να αισθανθώ ότι είμαι έτοιμος να λιποθυμήσω», περιγράφει ο άνδρας στη μελέτη. «Το να πάω στο κρεβάτι μου ήταν μια δραστηριότητα 30 λεπτών, καθώς μπορούσα να ανεβώ μόνο δύο σκαλοπάτια στην εσωτερική σκάλα τη φορά – στη συνέχεια έπρεπε να κάθομαι και να ξεκουράζομαι», πρόσθεσε ο Taylor.

Μετά από πολυάριθμα ραντεβού με γιατρούς και επαναλαμβανόμενες ιατρικές εξετάσεις, ο Taylor δεν είχε ακόμη τις κρίσιμες απαντήσεις: τι είχε, τι του το προκαλούσε και πώς θα το αντιμετώπιζε.

Τη λύση έδωσε ο Δρ Owen John Dempsey, ένας σύμβουλος παθολόγος στο νοσοκομείο BMI Albyn στο Αμπερντίν: ο γιατρός διαπίστωσε ότι ο Taylor έπασχε από ένα σπάνιο είδος άσθματος που είναι δύσκολο να διαγνωστεί και οφείλεται στα πουπουλένια παπλώματα. Συμβούλευσε τον Taylor να αφαιρέσει οτιδήποτε πουπουλένιο από το σπίτι του και του συνταγογράφησε στεροειδή – δύο κινήσει που βελτίωσαν την κατάστασή του εντός δύο ημερών.

«Η χορήγηση στεροειδών συνεχίστηκε συνολικά για 12 μήνες, με σταδιακή μείωση της δόσης τους με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, ευτυχώς έχουμε μπορέσει να σταματήσουμε εντελώς τη χορήγηση στεροειδών ή οποιονδήποτε άλλων φαρμάκων», έγραψε ο Δρ Owen John Dempsey στη μελέτη.

«Από τότε που ανέκαμψα δεν έχω νιώσει καμιά ζαλάδα, από οποιαδήποτε δραστηριότητα. Πλέον, αυτή η σπάνια μορφή άσθματος δεν με επηρεάζει καθόλου και η ζωή μου είναι σχεδόν όπως και ήταν και προτού συμβούν όλα αυτά», συμπλήρωσε ο Taylor.