Οι στατίνες, τα κυριότερα υπολιπιδαιμικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από μερικές κοινές μορφές καρκίνου, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των θανάτων μεταξύ ασθενών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο αλλά και υψηλή χοληστερόλη, μειώθηκε εντυπωσιακά μετά από θεραπεία με τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στη μείωση της χοληστερόλης.

Στατίνες εναντίον καρκίνου

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι καρκινοπαθείς είχαν υψηλή χοληστερόλη και ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή με στατίνες, είχαν 43% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού, 47% από καρκίνο του προστάτη, 30% από καρκίνο του εντέρου και 22% από καρκίνο του πνεύμονα.

Η έρευνα χρησιμοποίησε ιατρικά αρχεία σχεδόν ενός εκατομμυρίου ασθενών με καρκίνο από τα νοσοκομεία της Μεγάλη Βρετανίας, για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2000 και Μαρτίου 2013. Τα δεδομένα στη συνέχεια τέθηκαν σε σύγκριση με τα στοιχεία θνησιμότητας που προέρχονται από τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι η φαρμακευτική αγωγή με στατίνες μπορεί να προσφέρει προστασία στους ασθενείς με καρκίνο. Οι επιστήμονες είπαν ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι η δέσμευση από τις στατίνες της οιστρογόνου ορμόνης, η οποία προκαλεί υψηλή χοληστερόλη, θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκίνων δραματικά.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας σχετικά με τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη υπό το φως των νέων ευρημάτων.

Ο Δρ Paul Carter από το πανεπιστήμιο Άστον στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης σε ένα καρδιαγγειακό συνέδριο, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει κάτι που βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο σε όσους έχουν διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη και ο βαθμός στον οποίο το έκανε αυτό ήταν αρκετά εντυπωσιακός στους τέσσερις καρκίνους που μελετήθηκαν. Με βάση και την προηγούμενη έρευνα, νομίζουμε ότι υπάρχει μια πολύ ισχυρή πιθανότητα να είναι οι στατίνες που δημιουργούν αυτό το αποτέλεσμα».