Οι μεγάλες ποσότητες πλούσιων σε λιπαρά χριστουγεννιάτικων φαγητών φαίνεται να ενισχύουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα επίπεδά της είναι 20% υψηλότερα από ό,τι το καλοκαίρι, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Όλο αυτό το βούτυρο που κρύβεται στα χριστουγεννιάτικα φαγητά και στους κουραμπιέδες μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα χοληστερόλης περισσότερο από ό,τι υπέθεταν οι επιστήμονες μέχρι τώρα. Στη νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 25.000 Δανούς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα χοληστερόλης μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι κατά 20% υψηλότερα από ό, τι το καλοκαίρι.

Έτσι, η μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δείχνει ότι ο κίνδυνος αύξησης της χοληστερόλης είναι έξι φορές υψηλότερος μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

«Η μελέτη μας δείχνει ισχυρές ενδείξεις ότι τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τα λιπαρά τρόφιμα που καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες όταν γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν είναι τυχαίο», δήλωσε η Δρ Anne Langsted, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Εννέα στους δέκα από τους συμμετέχοντες στη Μελέτη Γενικού Πληθυσμού της Κοπεγχάγης είχαν αυξημένη χοληστερόλη μετά τα Χριστούγεννα. Συνεπώς, οι άνθρωποι που έχουν ήδη υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει ίσως να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί για τα επίπεδα χοληστερόλης τους κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

«Μιας και οι μετρήσεις της χοληστερόλης είναι γενικά υψηλές αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ελέγξουν τα επίπεδά τους και αργότερα μέσα στη χρονιά, για να δουν ποιο είναι το κανονικό τους επίπεδο», δήλωσε ένας άλλος συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Signe Vedel-Krogh.

«Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να διαπιστώσετε ότι έχετε αυξημένη χοληστερόλη εάν πάτε στο γιατρό σας και ελέγξετε το επίπεδό της αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό τόσο οι γιατροί, όσο και όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους χαμηλά», κατέληξε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Atherosclerosis.