Θέμα χρόνου ήταν να χτυπήσει και στη χώρα μας ο νέος κοροναϊός που προκαλεί την ίωση Covid-19 και εξαπλώνεται παγκοσμίως: το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, σε νεαρή γυναίκα που είχε επισκεφθεί την Ιταλία, όπου σημειώνεται ξέσπασμα του ιού τις τελευταίες ημέρες.

Η 38χρονη γυναικά που διαγνώσθηκε με τον νέο κοροναϊό νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ -το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση στη βόρεια Ελλάδα- και σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς είναι καλά στην υγεία της.

Την ανακοίνωση για το περιστατικό έκανε ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας: «Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ειδικός λοιμωξιολόγος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, ενώ συνέστησε να δείξουμε όλοι ψυχραιμία. Ειδικά από τους ανθρώπους που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας τις επόμενες μέρες, ζήτησε «να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Στην Ιταλία, η κατάσταση όλο και δυσκολεύει: έχουν καταγραφεί 300 κρούσματα του ιού –τέσσερα παιδιά ανάμεσά τους- και 12 θάνατοι, με τελευταίο θύμα έναν 70χρονο από τη Λομβαρδία. Αρκετές περιοχές της χώρες βρίσκονται σε καραντίνα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Πέρα από την Ελλάδα, κρούσματα σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία ανέφεραν η Ελβετία, η Αυστρία, η Κροατία και η Αλγερία. Ωστόσο, καμία από τις γειτονικές χώρες δεν σκέφτεται να κλείσει τα σύνορά της, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολικό, όπως ανέφεραν οι υπουργοί Υγείας Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας σε συνάντηση που είχαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.