Όπως ανακοίνωσε επίσημα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου, τα σχολεία θα ανοίξουν τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου, με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα προφύλαξης.

Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία είναι:

 1. Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
 2. Ενημέρωση και οδηγίες έτοιμες οδηγίες ΕΟΔΥ
 3. Γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
 4. Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
 5. Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου
 6. Διαφορετικά διαλείμματα
 7. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ
 8. Μαθηματικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας
 9. Δεν θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές (επισκέψεις σε μουσεία και περίπατοι ανά τμήμα)
 10. Αθλήματα: μικρές ομάδες ανά τμήμα
 11. Εργαστήρια: σταθερές ομάδες συνεργασίας
 12. Πληροφορική: καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικού συστηματικά
 13. Μουσικά όργανα: απόσταση τριών μέτρων
 14. Ατομικό παγούρι (για λόγους προστασίας της υγείας)

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς και παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να τη χειριστούν.

Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές παρόντες και η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

 • Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης
 • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
 • Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάλεσαν εκ νέου τους γονείς των παιδιών σε «αυτοκαραντίνα», ζητώντας τους να γυρίσουν από τις διακοπές τους και να αυτοπεριοριστούν μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία.