Μια μητέρα από τη Φινλανδία κατάφερε να λύσει το πανάρχαιο πρόβλημα της αϋπνίας των νέων γονιών, επινοώντας ένα… αυτο-κούνιστο(!) στρώμα. Η Hanna Sissala, μια νεοφυής επιχειρηματίας από το Ελσίνκι, είχε την ιδέα καθώς έδινε τον δικό της αγώνα κάθε βράδυ για να κοιμίσει το μωρό της, την μικρή Solina.

«Κοιμόμασταν πολύ άσχημα, καθώς το μωρό μας έκλαιγε για ώρες κάθε βράδυ», είπε η κυρία Sissala. «Δοκιμάζαμε να την ηρεμούμε στο καρότσι, στην κούνια ή στην αγκαλιά μας, αλλά τίποτα δεν φαινόταν να βοηθά – έτσι αποφάσισα να εφεύρω μια λύση».

Σχεδιασμένο για να «αναπνέει», το στρώμα για μωρά Familings επιτρέπει στον αέρα να περνάει από μέσα του, γεγονός κάνει το προϊόν πιο ασφαλή από τα συνηθισμένα στρώματα καθώς μειώνει τον κίνδυνο ασφυξίας και λειτουργεί κουνώντας τα βρέφη με μια κίνηση πάνω-κάτω, μέχρι να κοιμηθούν.

Το στρώμα έχει επαινεθεί παγκοσμίως ως πρωτοποριακό στο σχεδιασμό του και είναι υποψήφιο για βραβείο στην κορυφαία διεθνή εμπορική έκθεση Kind + Jugend που γίνεται στη Γερμανία αυτόν τον μήνα.

Η κυρία Sissala δήλωσε «συγκλονισμένη» από την ανταπόκριση του κοινού στο προϊόν που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες και ήδη εργάζεται για την επέκταση της παραγωγής για να καλύψει τη ζήτηση. «Έχουμε ήδη προτάσεις για συνεργασία από εταιρείες από την Αφρική και τη Νότια Αμερική, επειδή οικογένειες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα».

Η ίδια υποστήριξε επίσης ότι ήταν σε θέση να δοκιμάσουν οικογενειακά την αποτελεσματικότητα του Familings, καθώς ο γιος της Elmer γεννήθηκε πέρυσι. «Προτού δοκιμάσουμε το στρώμα, μέσα στη μέρα κοιμόταν μόνο για 10 λεπτά», είπε. «Ξυπνούσε κουρασμένος και έκλαιγε. Με το στρώμα, κοιμόταν για 45 λεπτά και ξυπνούσε χαμογελώντας».

Δείτε το στρώμα Familings σε… δράση:

Σύμφωνα με την κυρία Sissala, η ασφάλεια ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον σχεδιασμό του στρώματος Familings: «Πολλοί από εμάς στην ομάδα έχουμε μικρά παιδιά. Ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ύπνος για την ευημερία όλης της οικογένειας, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια του μωρού μας. Ο αέρας περνά μέσα από το στρώμα εύκολα, ώστε να είναι ασφαλές ακόμα και αν το μωρό γυρίζει μπρούμυτα».

Η Φινλανδία θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στη φροντίδα της οικογένειας και της μητρότητας. Η διάσημη φινλανδική τακτική να δίνεται από το κράτος ένα κουτί για το μωρό, το οποίο λαμβάνουν οι γονείς και περιέχει όλα τα απαραίτητα για το βρέφος, εισήχθη το 1938 και αποτελεί πλέον παράδοση στη χώρα.