Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Eric Adams, ανακοίνωσε ότι η ραγδαία μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση των μέτρων που επιτρέπουν την είσοδο μόνο εμβολιασμένων σε εστιατόρια, μπαρ και θέατρα από τις 7 Μαρτίου.

Η ανακοίνωσή του έρχεται λίγο αφότου η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, ανακοίνωσε τα σχέδια για να σταματήσει η χρήση μάσκας στα σχολεία από την Τετάρτη. Ο δήμαρχοες είπε ότι η πόλη θα άρει επίσης το μέτρο για χρήση μάσκας, το οποίο ακολουθούν περίπου 1 εκατομμύριο μαθητές στο μεγαλύτερο σχολικό σύστημα των ΗΠΑ.

Εάν συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων, η πόλη της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να άρει και άλλα μέτρα από τις 7 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και άλλους δημόσιους χώρους.

«Ήρθε η μέρα», είπε η κ. Hochul: «Σήμερα, ανακοινώνουμε ότι θα άρουμε την απαίτηση για χρήση μάσκας στα σχολεία όλης της πολιτείας».

Η απόφαση της κυβερνήτη ακολούθησε τις οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που ανέφερε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί μπορούν με ασφάλεια να σταματήσουν να φορούν μάσκες, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών στα σχολεία.

«Γι’ αυτό νιώθω πολύ σίγουρος ότι είναι η ώρα να αρθούν οι απαιτήσεις για χρήση μάσκας», είπε η κ. Hochul. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι κομητείες και οι πόλεις της Νέας Υόρκης θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις δικές τους οδηγίες και ότι οι γονείς θα μπορούσαν ακόμα να επιλέξουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μάσκες.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει 2,7 εκατομμύρια μαθητές. Οι νέοι κανόνες ισχύουν επίσης για παιδιά δύο ετών και άνω σε εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας.

Η εντολή για ευρεία χρήση μάσκας εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Covid-19 που τροφοδοτήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον τον Δεκέμβριο. Από το Σάββατο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο μέσος εβδομαδιαίος όρος νέων κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη ήταν λιγότερα από 1.671 για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουλίου. Άλλοι δείκτες έχουν επίσης μειωθεί γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλειών και των θανάτων.

Σύμφωνα με τα μέτρα, η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα καταφύγια αστέγων, στις φυλακές, σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.