Η ασπιρίνη ή άλλα αντιθρομβωτικά φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο άλλου εγκεφαλικού επεισοδίου σε όσους έχουν ήδη υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν ακόμη και να προστατεύονται από μια δεύτερη αιμορραγία του εγκεφάλου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά για όσους «έχουν επιβιώσει από αιμορραγικό εγκεφαλικό, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα για την πρόληψη καρδιακών προσβολών. Θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω την πιθανότητα τα φάρμακα αυτά να μειώνουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Rustam Salman, από το Κέντρο Κλινικών Επιστημών Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

Τα φάρμακα κατά της θρόμβωσης συνταγογραφούνται συχνά σε ηλικιωμένους για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και άλλου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, που προκαλείται από θρόμβο αίματος (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Ωστόσο, υπήρξαν ανησυχίες ότι αυτά τα φάρμακα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός άλλου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα που είχαν ήδη υποστεί ένα.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές παρακολούθησαν 537 ανθρώπους που είχαν πάθει  αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο για έως και πέντε χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό, οι μισοί λάμβαναν αντιθρομβωτικά φάρμακα, ενώ οι μισοί όχι. Μια δεύτερη εγκεφαλική αιμορραγία εμφανίστηκε σε 12 από αυτούς που έπαιρναν τα φάρμακα και σε 23 άτομα που δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα αντιπηκτικά φάρμακα μειώνουν, αντί να αυξάνουν όπως φοβούνταν κάποιοι, τις πιθανότητες εκ νέου αιμορραγίας στον εγκέφαλο, αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Το σημαντικό συμπέρασμα από αυτήν τη μελέτη είναι ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων στο ποσοστό επαναλαμβανόμενης εγκεφαλικής αιμορραγίας ή μεγάλων αιμορραγικών εγκεφαλικών», δήλωσε ο Δρ Andrew Rogove, κλινικός διευθυντής των υπηρεσιών εγκεφαλικού επεισοδίου στο Νοσοκομείο Northside Health’s Southside της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η λήψη αντιθρομβωτικών φαρμάκων κατά του θρόμβου δεν ήταν πιο επικίνδυνη για τους ασθενείς που είχαν εγκεφαλικές – ένα γεγονός που μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι μελλοντικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εγκεφαλικού στο Μιλάνο και δημοσιεύθηκε στα περιοδικά The Lancet και The Lancet Neurology.