Αφού οι άνθρωποι μολυνθούν με τον SARS-CoV-2, τον νέο κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19, αναπτύσσουν φυσικά αντισώματα: όμως αυτή η ανοσία μπορεί να εξασθενήσει μέσα σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με μια υπό δημοσίευση μελέτη που αναρτήθηκε στο medrxiv.org

Η αντίδραση των αντισωμάτων άρχισε να φθίνει περίπου 20 έως 30 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου και το Νοσοκομείο Guy and St. Thomas. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αντισώματα ήταν υψηλότερα μεταξύ εκείνων που είχαν ασθενήσει πιο σοβαρά.

«Αυτή η μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση της προστασίας από την επαναλοίμωξη από SARS-CoV-2 και τη διάρκεια της προστασίας που μπορεί να παρέχει ένα εμβόλιο», έγραψαν οι ερευνητές.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε δείγματα από 65 ασθενείς με Covid-19 έως και 94 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους και 31 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έκαναν τεστ αντισωμάτων κάθε 1 ή 2 εβδομάδες μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου. Διαπίστωσαν ότι οι μέγιστες αντιδράσεις αντισωμάτων συνέβησαν περίπου 23 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και έβαιναν μειούμενες μέχρι 40 έως 50 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μερικά αντισώματα παρέμειναν έως και 80 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, όπως έγραψαν οι συγγραφείς, αλλά χρειάζονται πρόσθετες μελέτες για να γίνει κατανοητό εάν τα επίπεδά τους έμεναν σταθερά από εκεί και πέρα ή συνέχιζαν να μειώνονταν.

Τα αντισώματα για τους άλλους κορωνοϊούς επίσης τείνουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να διαρκέσουν από μερικούς μήνες έως μερικά χρόνια. Αυτό πιθανώς σχετίζονται με τη διακύμανση των συμπτωμάτων και τη σοβαρότητα της ασθένειας σε κάθε άνθρωπο, ανέφεραν οι ειδικοί: Για παράδειγμα, τα αντισώματα για εποχιακούς κορωνοΐούς που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα τείνουν να μειώνονται γρήγορα, με αποτέλεσμα την πιθανότητα επαναλοίμωξης.

Οι ερευνητές πρέπει ακόμη να μάθουν περισσότερα σχετικά με την απόκριση αντισωμάτων στον SARS-CoV-2, είπαν οι συγγραφείς. Ακόμα και με μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποια προστασία από τον ιό. Ομοίως, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που έχουν «μνήμη» όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα Β-λεμφοκύτταρα θα μπορούσαν να «θυμηθούν» τη μόλυνση, να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσουν σε μια ηπιότερη μορφής ασθένεια.