Τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα των ασθενών με κορωνοϊό μειώνονται γρήγορα αφού ο οργανισμός εκκαθαρίσει τον ιό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο mBio, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Για να βοηθήσει το πλάσμα αίματος ασθενών που ανάρρωσαν ασθενείς που επί του παρόντος έχουν Covid-19, το αίμα θα πρέπει να συλλέγεται αμέσως μετά την ανάρρωση. Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, ωστόσο, οι ασθενείς δεν μπορούν να δώσουν αίμα προτού περάσουν 14 ημέρες μετά την απομάκρυνση των συμπτωμάτων και οι περισσότερες δωρεές αίματος γίνονται ακόμη αργότερα.

«Δεν θέλουμε να μεταγγίσουμε τον ιό, απλώς μεταγγίσουμε τα αντισώματα. Αλλά ταυτόχρονα, η δουλειά μας δείχνει ότι η ικανότητα του πλάσματος να εξουδετερώνει τον ιό μειώνεται κατά τις πρώτες εβδομάδες», δήλωσε ο Andres Finzi, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από 31 άτομα που ανάρρωσαν από την Covid-19 και εξέτασαν τα αντισώματα που είχαν σε διαστήματα ενός μηνός. Συνολικά, οι ανοσοσφαιρίνες που εξουδετερώνουν τον ιό μειώθηκαν περίπου έξι έως 10 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώσουν τον ιό μειώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα κορυφώνονται περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και εν συνεχεία μειώνονται. Ο Finzi και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν επίσης ότι μειώνεται και η ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού περίπου τρεις έως έξι εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα αντισώματα αποκλείουν την ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 που επιτρέπει στον ιό να εισβάλει σε ένα κύτταρο του σώματος. Εξουδετερώνουν τον κοροϊό, αποτρέποντάς τον να ενσωματωθεί στα κύτταρα ενός ξενιστή και να πολλαπλασιαστεί.

Συνεπώς οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει θα πρέπει να επιτρέπεται να κάνουν δωρεές αίματος ώστε να χρησιμοποιηθεί το πλάσμα τους ως θεραπεία το συντομότερο δυνατόν, σημείωσαν οι ερευνητές: «Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από Covid-19 συλλέγεται το συντομότερο δυνατό μετά την ανάρρωση του δότη από ενεργή λοίμωξη», έγραψαν.