Τα φάρμακα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Η θετική επίδραση είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε άτομα που ήδη ακολουθούν μια αγωγή με αντικαταθλιπτικά.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του University of Science and Technology στην Κίνα,που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry”,  και έδειξε ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται καλά ούτε στη φαρμακοθεραπεία ούτε σε ψυχοθεραπεία.

Στα φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση περιλαμβάνονται: μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ, όπως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, ναπροξένη, ινδοµεθακίνη, δικλοφαινάκη, κετοπροφαίνη), ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φάρμακα που περιορίζουν την παραγωγή φλεγμονωδών χημικών ουσιών (αναστολείς κυτοκίνης), στατίνες, στεροειδή, αντιβιοτικά (μινοκυκλίνες), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου (μονταφινίλη) και η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της κυστικής ίνωσης, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και μπορεί επίσης να ληφθεί ως αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα.

Αν και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα της αντιφλεγμονώδους αγωγής στην μείζονος κατάθλιψη ήταν ασαφή, είχε διαπιστωθεί μια σχέση μεταξύ φλεγμονής και κατάθλιψης.

Παράλληλα, έχει φανεί ότι τα άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εκτός ελέγχου, είναι πολύ πιθανότερο να διαγνωσθούν με κατάθλιψη. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι δείκτες φλεγμονής αυξάνονται σε ανθρώπους με κατάθλιψη αλλά πέφτουν καθώς η κατάσταση των ασθενών βελτιώνεται.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης αποφάσισαν να επανεξετάσουν τα διαθέσιμα στοιχεία και να συλλέξουν δεδομένα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα αντιφλεγμονώδη λειτουργούν καλύτερα από τα εικονικά φάρμακα (placebo) είτε από μόνα τους είτε όταν χρησιμοποιούνταν ως συμπληρωματική θεραπεία στην τυπική αντικαταθλιπτική αγωγή.

Στις βάσεις δεδομένων βρέθηκε να υπάρχουν περίπου 30 τυχαιοποιημένες δοκιμές σχετικά με το ζήτημα της επίδρασης της αντιφλεγμονώδους αγωγής στην κατάθλιψη. Σε αυτές συμμετείχαν 1.610 άτομα. Οι συντάκτες της παρούσας έρευνας συνέλεξαν δεδομένα από 26 από αυτές τις μελέτες.

Η συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι τα αντιφλεγμονώδη είναι πιο αποτελεσματικά από τα εικονικά φάρμακα και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της τυπικής αντικαταθλιπτικής αγωγής.