Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κακοσμίας του σώματος. Το κλειδί, λένε, είναι η κατανόηση του πώς τα βακτήρια του δέρματος δημιουργούν τη μυρωδιά από τον σχεδόν άοσμο ιδρώτα της μασχάλης.

Δύο ερευνητικές ομάδες, στα Πανεπιστήμια του Γιορκ και της Οξφόρδης, υποστηρίζουν ότι έχουν αποκρυπτογραφήσει το πρώτο βήμα αυτής της μοριακής διαδικασίας. Θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα γενιά αποσμητικών, σχεδιασμένων για να εμποδίζουν αυτή τη δυσάρεστη αλυσίδα να εξελιχθεί.

Ο ιδρώτας δημιουργείται από δύο τύπους αδένων στο δέρμα: εκείνοι που βρίσκονται σε όλο το σώμα, παράγουν ιδρώτα που σχετίζεται με την άσκηση, πράγμα που μας βοηθά να διατηρούμαστε δροσεροί και δεν μυρίζει και εκείνοι που βρίσκονται στις μασχάλες και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίοι παράγουν ιδρώτα που περιέχει μια σειρά σύνθετων μορίων -συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών- ο οποίος είναι άοσμος όταν εκκρίνεται, αλλά μπορούν να μετατραπεί σε κακοσμία από βακτηρίδια.

Τα αποσμητικά χρησιμοποιούν αρώματα για να καλύψουν τη μυρωδιά, μαζί με αιθανόλη ή κάποιον αντιβακτηριακό παράγοντα για να εξοντώσει τα βακτήρια. Τα αντιιδρωτικά συνήθως περιέχουν χλωριούχο αργίλιο, το οποίο μειώνει την ποσότητα του ιδρώτα που απελευθερώνεται, κλείνοντας προσωρινά τους πόρους του δέρματος που οδηγούν στους ιδρωτοποιούς αδένες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ Gavin Thomas από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Γιορκ δήλωσε: «Τα σύγχρονα αποσμητικά ενεργούν περίπου σαν  πυρηνική βόμβα στα μασχάλες μας, αναστέλλοντας ή σκοτώνωντας πολλά από τα υπάρχοντα βακτηρίδια για να αποτρέψουν την κακοσμίας. Όμως μόνο ένας μικρός αριθμός βακτηρίων στις μασχάλες μας είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνος για την κακοσμία».

Αυτά τα βακτηρίδια χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη μεταφοράς για να αναγνωρίσουν και να «καταπιούν» τις άοσμες ενώσεις που εκκρίνονται στον ιδρώτα, μετατρέποντάς τις σε κακοσμία. Ο Δρ Thomas και οι συνεργάτες του λένε ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σχέδιο για την ανάπτυξη ενός πιο καθοδηγούμενου όπλου κατά της κακοσμίας – ένα νέο είδος βαποριζατέρ ή ρολού που θα περιέχει μια ουσία που θα σταματούσε τη λειτουργία της πρωτεΐνης μεταφοράς.

Έως τότε, υπάρχουν ήδη μερικά πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την κακοσμία του ιδρώτα:

– Κάντε καθημερινά ντους

– Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριακό σαπούνι για τις μασχάλες

– Χρησιμοποιήστε αποσμητικό ή αντιιδρωτικό

– Αποτρίχωση στη μασχάλη, για να επιτρέψετε στον ιδρώτα να εξατμιστεί πιο γρήγορα

– Φορέστε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει