Αν υπάρχει ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε μια καλή -ή επεισοδιακή- νύχτα, είναι τεκίλα. Όταν βγαίνουν τα σφηνάκια με το αλάτι και το λεμόνι, ξέρετε ότι το κέφι θα ανάψει για τα καλά!

Όμως ασχέτως αν είστε πραγματικά οπαδός του μεξικανικού (οινο)πνεύματο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τεκίλα έχει πραγματικά κάποια οφέλη για την υγεία, σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά – τα οποία, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι γενικά υγιεινά ροφήματα.

Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένες ποιότητες στην τεκίλα που την κάνουν μια πιο υγιεινή επιλογή, αν πρόκειται να πιείτε αλκοόλ.

Κάνει καλό στα οστά
Σύμφωνα με έρευνες ενός μεξικανικού επιστήμονα, το φυτό από το οποίο κατασκευάζεται η τεκίλα –η μπλε αγαύη- περιέχει ουσίες που ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου στο σώμα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Είναι ένα από τα καλύτερα αλκοολούχα για όσους είναι fit

Σε γενικές γραμμές, το αλκοόλ δεν ευνοεί την καύση λίπους ή τη δημιουργία μυών. Αλλά όλοι -ίσως ειδικά εκείνοι που γυμνάζονται σκληρά- πρέπει να το ρίχνουν έξω πού και πού. Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Reach στο νότιο Λονδίνο, Rich Tidmarsh, συνιστά υψηλής ποιότητας διάφανα ποτά όπως η τεκίλα και όχι κρασί ή μπίρα: «Με περίπου 60 θερμίδες ανά σφηνάκι, σε σύγκριση με ενδεχομένως πάνω από 160 για ένα ποτήρι λευκό κρασί, μπορείτε να κάνετε μερικά θαυμάσια long drink με σόδα και λάιμ για να απολαύσετε ένα ποτό χωρίς να καταστρέψετε την πρόοδό σας στο γυμναστήριο. Αλλά μην πιείτε δέκα!».

Βοηθά στην πέψη

Ενώ η τεκίλα μπορεί να μην είναι συνηθισμένο χωνευτικό σας ρόφημα μετά το φαγητό, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η καλύτερη επιλογή για να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων σας. Η αγαύη περιέχει υψηλά επίπεδα ινουλίνης, το οποίο βοηθά το πεπτικό σύστημα αναπτύσσοντας καλά βακτήρια.

Έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η τεκίλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Οι αγαβίνες είναι σάκχαρα που απαντώνται φυσικά στην αγαύη και ενεργούν ως φυτικές ίνες, υποστηρίζοντας επιπλέον την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων στο στόμα και στο έντερο. Οι αγαβίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο γεμάτοι και έτσι να τρώνε λιγότερο.

Μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο

Παρόλο που συχνά θεωρείται ποτό για πάρτι, η τεκίλα χαλαρώνει τους ανθρώπους ηρεμώντας τα νεύρα τους και γι’ αυτό θεωρείται χρήσιμη για την αϋπνία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην εξαρτόμαστε από κανενός είδους ουσία, προκειμένου να κοιμηθούμε.