Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ενυδατική κρέμα με δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF) στο πρόσωπό τους, τείνουν να «ξεχνούν» να την εφαρμόσουν σε ορισμένες περιοχές του προσώπου, γεγονός που θα μπορούσε να τους θέσει σε κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ διαπίστωσαν ότι οι πιο ευαίσθητες περιοχές του δέρματος, όπως τα βλέφαρα, παραμελούνται, όταν οι άνθρωποι εφαρμόζουν ενυδατικές κρέμες με SPF στο πρόσωπο, σε σύγκριση με τη χρήση συμβατικών αντηλιακών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS One, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο 84 άτομα (62 γυναίκες και 22 άνδρες) εφάρμοζαν τόσο ενυδατική με SPF, όσο και αντηλιακό στα πρόσωπά τους.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια κλήθηκαν να δείξουν πώς εφάρμοζαν το προϊόν βγάζοντας selfie με μια κάμερα ευαίσθητη στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία θα επέτρεπε στους ερευνητές να εντοπίσουν τις περιοχές του προσώπου που είχαν παραμείνει χωρίς αντηλιακή προστασία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες εφάρμοζαν ενυδατική με SPF, το 16,6% του προσώπου έμενε χωρίς προστασία, εξαιτίας ελλιπούς εφαρμογής. Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες εφάρμοζαν αντηλιακό, το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 11,1%. Η μελέτη ανέφερε ότι αυτή η διαφορά οφειλόταν κυρίως στη μειωμένη κάλυψη γύρω από τα βλέφαρα, με 21% χαμηλότερη κάλυψη της περιοχής στην περίπτωση της ενυδατικής κρέμας και 14% στην περίπτωση του αντηλιακού.

Μετά τη μελέτη, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειές τους στη χρήση αντηλιακών και ενυδατικές με δείκτη SPF. Αποκαλύφθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούσαν ότι δεν είχαν καλύψει πλήρως τα πρόσωπά τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν: «Όταν εφαρμόζουμε αντηλιακό ή ενυδατική με SPF, η περιοχή γύρω από τα μάτια συχνά παραβλέπεται, ιδιαίτερα κοντά στη μύτη. Οι συμμετέχοντες κάλυπταν μικρότερο μέρος του προσώπου τους όταν χρησιμοποιούσαν ενυδατική κρέμα, σε σύγκριση με το αντηλιακό».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην περιοχή των βλεφάρων κατά την εφαρμογή οποιουδήποτε είδους αντηλιακής προστασίας, δεδομένου πόσο λεπτή είναι αυτή η περιοχή του δέρματος: «Πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές μέθοδοι προστασίας των βλεφάρων, όπως τα γυαλιά ηλίου με UV φίλτρα», πρόσθεσαν.

Η υπερβολική έκθεση του ήλιου στην περιοχή των βλεφάρων έχει συνδεθεί με ένα τύπο καρκίνος του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα και ο οποίος είναι πιο κοινός σε περιοχές όπως το πρόσωπο, το κεφάλι, τα αυτιά και ο λαιμός.