Τα κατάλληλα παπούτσια είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση μιας εντυπωσιακής εμφάνισης, όμως μπορεί να είναι καλύτερο να είμαστε… ξυπόλυτοι!

Αυτό, σύμφωνα με τον Daniel Lieberman, πρόεδρο του Τμήματος Ανθρώπινης Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της ομάδας ερευνητών του, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα υλικά απορρόφησης κραδασμών και τα μαξιλαράκια, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών των σύγχρονων παπουτσιών, κάνουν τα πόδια μας πιο αδύναμα και πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Η έρευνα, η οποία μελέτησε τις επιδράσεις του τρεξίματος με αθλητικά παπούτσια σε σχέση με το τρέξιμο χωρίς καθόλου παπούτσια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «προστασία» των ποδιών με παπούτσια μπορεί να είναι επιβλαβής μακροπρόθεσμα.

Ο λόγος είναι απλός. Ο Lieberman δήλωσε: «Όταν περπατάμε με τα παπούτσια, τα πόδια μας πιέζουν ένα υποκατάστατο για το έδαφος, γεγονός που κάνει τους μύες στα πόδια να λειτουργούν λιγότερο από ό,τι αν ήμασταν ξυπόλητοι». Με τους μύες των ποδιών να μην ασκούνται σωστά χάρη στις σόλες, ο κίνδυνος για τραυματισμούς και προβλήματα των ποδιών όπως η πλατυποδία αυξάνεται.

Ωστόσο, τα αθλητικά παπούτσια είναι μια καλύτερη επιλογή από τα ψηλά τακούνια – τα οποία συνδέονται με ένα πλήθος προβλημάτων υγείας. Εκτός από το ότι είναι άβολα, τα παπούτσια με ψηλά τακούνια μπορεί να αλλάξουν τελείως τη δομή των μυών στις γάμπες, καθώς και να οδηγήσουν σε προβλήματα των συνδέσμων και μυϊκούς πόνους.

Αυτοί οι κίνδυνοι μόνο αυξάνονται με την ηλικία, γεγονός που σημαίνει ότι τα πόδια σας δεν θα συνηθίσουν τα τακούνια με την πάροδο του χρόνου.

Τα παπούτσια που είναι πολύ στενά μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για την υγεία των ποδιών σας και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε παραμορφώσεις των ποδιών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο ποδίατρος Hylton Menz.

Τι παπούτσια πρέπει λοιπόν να φοράμε; Οι ερευνητές δεν έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το ποια είναι τα ποιο υγιεινά υποδήματα, καθώς η απάντηση μπορεί να διαφέρει για κάθε άτομο με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία, το βάρος. Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ασφαλέστερο για την υγεία των ποδιών παπούτσι είναι εκείνο που ταιριάζει απόλυτα και προσφέρει σόλα με επαρκή υποστήριξης

Για το Lieberman, αυτή η σχεδόν τέλεια επιλογή είναι ένα μινιμαλιστικό παπούτσι – ή κάποιο που μιμείται πολύ τα γυμνά πόδια. Αλλά για να εξασφαλίσετε ότι τα παπούτσια σας δεν σας θέτουν σε κίνδυνο τραυματισμού, ο Lieberman συνιστά να τα αλλάζετε συχνά, για να εξασφαλίσετε ότι ασκείτε ομοιόμορφα όλους τους μυς.