Η απώλεια ενός αγαπημένου είναι ένα από τα πιο δύσκολα γεγονότα της ζωής. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη ενός τετράποδου αγαπημένου ατόμου στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει να μετριαστεί ο πόνος.

Οι ερευνητές εξέτασαν 437 ηλικιωμένους ενήλικες, μερικοί από τους οποίους έχασαν το σύζυγό τους, είτε λόγω διαζυγίου είτε λόγω θανάτου και διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη γάτας ή σκύλου στο σπίτι συνδέεται με λιγότερη αίσθηση μοναξιάς και κατάθλιψης.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dawn Carr, αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εξεπλάγην με τα αποτελέσματα, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η μοναξιά και η κατάθλιψη έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για θάνατο και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να παράσχουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων – ακόμη και το χάιδεμα ενός σκύλου ή γάτας μπορεί να σας ηρεμήσει, σημείωσε η Carr.

Στη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την ψυχική υγεία των ανθρώπων που παρέμειναν παντρεμένοι με όσους έχασαν το έτερόν τους ήμισυ, για ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Εξετάστηκε επίσης κατά πόσο η κατοχή ενός σκύλου ή γάτας είχε κάποια επίδραση στην ψυχική υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ όλοι οι άνθρωποι που χήρεψαν ή πήραν διαζύγιο είχαν χειρότερη ψυχική υγεία, ένα κατοικίδιο ζώο φαινόταν να κάνει σημαντική διαφορά. Όσοι είχαν μια τέτοια απώλεια χωρίς κατοικίδια ζώα είχαν κατά μέσο όρο 2,6 συμπτώματα κατάθλιψης – νούμερο που έπεφτε σε μόλις 1,2 συμπτώματα για εκείνους με κατοικίδια ζώα.

Αλλά η Carr τόνισε ότι το ζήτημα της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων είναι περίπλοκο: «Υπήρξαν ποικίλες μελέτες που έδειξαν τόσο θετικές, όσο και αρνητικές επιπτώσεις της κατοχής κατοικίδιων ζώων», σημείωσε. Αλλά αυτό που οι μελέτες αυτές δεν έχουν λάβει υπόψη είναι οι διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν κατοικίδια εξαρχής. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι μπορεί να επιλέξουν να αποκτήσουν μια γάτα, επειδή η υγεία τους χειροτερεύει. Αν λοιπόν εξετάσουμε ανθρώπους με κατοικίδια ζώα σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς κατοικίδια ζώα, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι τα κατοικίδια ζώα προκαλούν χειρότερη υγείας, όταν αυτό είναι απλώς μια συσχέτιση».

Η Δρ Alice Pomidor, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε ότι η κατοχή κατοικίδιων ζώων είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσης σε ενήλικες και μπορεί να προκαλέσουν οικονομικό άγχος εξαιτίας του κόστους της φροντίδας τους. Ωστόσο, τα κατοικίδια μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες τους να ασκηθούν και να έχουν ένα επιπλέον ενδιαφέρον, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους. «Έχεις άλλο ένα ζωντανό πλάσμα για να σου κρατάει συντροφιά», είπε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Gerontologist.