Τι συνέβη εννέα μήνες μετά το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής στη χώρα;

Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο αγγίζει τις ζωές των περισσοτέρων από εμάς, είτε είμαστε φίλαθλοι είτε όχι. Με περισσότερους τρόπους από όσους φανταζόμασταν μάλιστα: σύμφωνα με μελέτη, στη Νότια Αφρική όπου πραγματοποιήθηκε το Μουντιάλ το 2010, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των αγοριών που γεννήθηκαν εννέα μήνες αργότερα! Η αναλογία αγοριών /κοριτσιών που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο, ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, όπως καταγράφει μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Early Human Development.

Πως εξηγείται όμως αυτό το αποτέλεσμα: οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ήταν πιο χαλαροί κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ και πιθανότατα έκαναν περισσότερο σεξ εκείνη την περίοδο – ο μύθος ότι όταν έχει ποδόσφαιρο οι άνδρες δεν σκέφτονται το σεξ μόλις καταρρίφθηκε.

Ο Δρ Gwinyai Masukume, από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, συμμετείχε στη μελέτη και δήλωσε στο BBC: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο μείωσε το άγχος του κόσμου, οι άνθρωποι ήταν πιο ευτυχισμένοι, έχουν δημοσιευθεί έρευνες στη Νότια Αφρική που έδειξαν ότι οι κάτοικοι της χώρας είχαν θετικά συναισθήματα για τον εαυτό τους και τη χώρα τους. Επίσης, κατά τη διάρκεια ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου οι άνθρωποι έχουν περισσότερες σεξουαλικές επαφές και είναι γνωστό ότι συχνές σεξουαλικές επαφές συνδέονται με μια τάση που ευνοεί τη σύλληψη αγοριών».

Οι ιατρικοί λόγοι για αυτή την αλλαγή στην αναλογία αγοριών / κοριτσιών που γεννιούνται, θα μπορούσαν να είναι η μεγαλύτερη κινητικότητα του σπέρματος, η αυξημένη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και η μειωμένες απώλειες αρσενικών εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι το ποσοστό των αγοριών που γεννιούνται μπορούν να αλλάξουν προσωρινά από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις και οι φυσικές καταστροφές. Οι λόγοι όμως που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ακόμη ασαφείς. Ανάμεσα στις θεωρίες περιλαμβάνεται η άποψη ότι οι άνδρες μπορούν να παράγουν περισσότερο χρωμόσωμα Υ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ή ότι το γυναικείο σώμα μετά τη σεξουαλική επαφή «φιλτράρει» το σπέρμα, ώστε να τροποποιήσει την αναλογία Χ / Υ χρωμοσωμάτων.

Για τις κυρίες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και θέλουν να αποκτήσουν αγόρι, θα αναφέρουμε ότι το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία, το 2018.