Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους. Για τις ημέρες του Πάσχα συμβουλεύει τα εξής:

-Στις γιορτές έχουμε αγορές και πολυκοσμία. Όταν βγαίνουμε με τα παιδιά στο δρόμο να τα κρατάμε πάντα από το χέρι, από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.
-Προσοχή στα βεγγαλικά. Εκατοντάδες παιδιά έχουν σημάδια για πάντα, από μία αξέχαστη εμπειρία με βεγγαλικά.
-Πάσχα χωρίς εγκαύματα. Όταν βάφουμε τα αυγά, προσοχή στους μικρούς μας βοηθούς, ποτέ να μην μένουν χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα.
-Προσοχή στη φλόγα της λαμπάδας και στο λιωμένο κερί. Προκαλούν σοβαρά εγκαύματα. Μην ξεχνάμε ότι η επιδερμίδα του μικρού παιδιού είναι περισσότερο ευαίσθητη από των μεγάλων.
-Iδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και στις σούβλες. Τα αναμμένα κάρβουνα και πυρωμένα σίδερα προκαλούν σοβαρά εγκαύματα.
-Μέρες διακοπών. Χαρούμενα παιδιά μπαινοβγαίνουν στο σπίτι. Μεγάλη προσοχή στις μπαλκονόπορτες, προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών από σπασμένο τζάμι.
-Με την άνοιξη ξεκινάμε την κηπουρική. Μεγάλη προσοχή στην φύλαξη των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Προκαλούν σοβαρές δηλητηριάσεις.
-Έστω και για λίγες ημέρες να πάμε στο εξοχικό μας, ας φροντίσουμε να είναι ασφαλές. Ιδιαίτερη προσοχή στα: μπαλκόνια, παράθυρα, σκάλες, πηγάδια, πισίνες.
-Με το Πάσχα ξεκινάνε οι ζέστες και τα πρώτα μπάνια. Προσοχή στα μικρά παιδιά. Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα και ελάχιστα εκατοστά νερού για να πνιγεί ένα παιδί.
-Διακοπές και ωραίος καιρός είναι συχνά αφορμή για βόλτες με ποδήλατο. Ας μάθουν τα παιδιά μας να φοράνε κράνος, έτσι αποφεύγουν σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

Πυροτεχνήματα χωρίς ατυχήματα

Χωρίς την απαιτούμενη προσοχή τα πυροτεχνήματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία σοβαρού τραυματισμού τόσο για αυτόν που τα χρησιμοποιεί, όσο και για τους γύρω του. Για το λόγο αυτό:

-Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε και από που, γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα.
-Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε  να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.
-Δεν μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
-Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους, ούτε αστειευόμενοι.
-Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο μας και στα μαλλιά μας ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά.
-Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πολύ κόσμο, ώστε να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.
-Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, ώστε να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.