Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή άλλες αιτίες, σύμφωνα με μελέτη σε 3,4 εκατομμύρια Σουηδούς.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα εθνικά μητρώα για άτομα ηλικίας 40 έως 80 ετών και τα συνέκρινε με τα μητρώα ιδιοκτησίας σκύλων. Διαπίστωσε ότι υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου στους ιδιοκτήτες σκύλων, ιδιαίτερα εκείνων που είχαν σκύλο κάποιας κυνηγετικής ράτσας.

Ενώ η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει στη σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές είπαν ότι μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο – δηλαδή οι πιο ενεργοί άνθρωποι να επιλέγουν να έχουν σκύλους. Είπαν επίσης ότι η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνοντας την κοινωνική τους επαφή ή την ευημερία ή μεταβάλλοντας το μικροβίωμα του κατόχου.

Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροβίων που ζουν στο έντερό μας. Θεωρείται ότι ένας σκύλος μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του κατόχου του, καθώς οι σκύλοι εκθέτουν τους ανθρώπους σε βακτήρια που μπορεί να μην συναντήσουν διαφορετικά.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι τα σκυλιά είχαν ιδιαίτερα προστατευτικό αποτέλεσμα για όσους ζουν μόνοι τους. Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν 33% μείωση του κινδύνου θανάτου και 11% μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής», σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν σκύλο και ζούσαν μόνοι τους, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mwenya Mubanga από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Για τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, η ομάδα εξέτασε στοιχεία από το 2001 έως το 2012. Στη Σουηδία, κάθε επίσκεψη σε νοσοκομείο καταγράφεται σε εθνικές βάσεις δεδομένων – ενώ η κατοχή σκύλου καταγράφεται επίσης υποχρεωτικά από το 2001.

Όσον αφορά τη ράτσα του σκύλου, η κατοχή ενός σκύλου από ράτσες που εκτρέφονταν αρχικά για κυνήγι, όπως τα τεριέ και τα ριτρίβερ, συνδέθηκαν με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής πάθησης.

Ο κ. Mike Knapton, από το British Heart Foundation δήλωσε για την έρευνα: «Η κατοχή ενός σκύλου συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα και κίνδυνο καρδιακής νόσου. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει αυτήν τη σχέση, αλλά δεν ήταν εξίσου καθοριστικές. Η κατοχή σκύλων έχει πολλά οφέλη και τώρα μπορούμε να υπολογίσουμε και την υγεία της καρδιάς ως μία από αυτές. Ωστόσο, όπως πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων μπορεί να συμφωνήσουν, ο κύριος λόγος για την ιδιοκτησία ενός σκύλου είναι η απόλυτη χαρά που προσφέρει η συντροφιά τους».