Η λήψη βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει την κατάθλιψη, αλλά η υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κίνδυνο κατάθλιψης, αλλά δεν υπέφεραν από την πάθηση την περίοδο της έρευνας. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το υπερβολικό βάρος συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη.

Οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη λάμβανα καθημερινά συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν φολικό οξύ, βιταμίνη D, ωμέγα-3, ψευδάργυρο και σελήνιο. Οι άλλοι μισοί λάμβαναν έναν εικονικό φάρμακο. Μισοί επίσης από τους συμμετέχοντες λάμβαναν συμβουλές σε συνεδρίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και παροτρύνονταν να περιορίσουν τα σνακ και να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, με βάση τη μεσογειακή κουζίνα.

Μετά από έναν χρόνο παρακολούθησης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είχαν καλύτερα αποτελέσματα από το εικονικό φάρμακο στο να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αποφύγουν την κατάθλιψη. Ομοίως, η συμβουλευτική δεν ήταν συνολικά αποτελεσματική, αν και φάνηκε να βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης σε συμμετέχοντες που παρακολούθησαν έναν συνιστώμενο αριθμό συνεδριών.

Αυτό δείχνει ότι η παροχή συμβουλευτικών συνεδριών λειτουργεί μόνο αν οι άνθρωποι παίρνουν μια επαρκή «δόση» της θεραπείας και κάνουν σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association.

«Επειδή η κατάθλιψη είναι ένα τόσο κοινό πρόβλημα, η εξεύρεση αποτελεσματικών και ευρέως διαθέσιμων τρόπων για την πρόληψή της σε επίπεδο πληθυσμού είναι ένας σημαντικός στόχος», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ed Watkins, καθηγητής πειραματικής και εφαρμοσμένης κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία.

«Ο τρόπος διατροφής και η δίαιτα αφήνουν υποσχέσεις ως ένα μέσο που μπορεί να απευθυνθεί σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή η έρευνα αποδεικνύει πειστικά ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης», ανέφερε σε δελτίο Τύπου.