Στην επιστημονική επιθεώρηση «Scientific Reports» δημοσιεύτηκε μελέτη που εξηγεί ότι κάποια υγρά ατμίσματος με γεύση, ακόμα και χωρίς νικοτίνη, αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργούν οι προσβεβλημένοι από αλλεργικές παθήσεις αεραγωγοί. Η έρευνα έγινε με τη συνεργασία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, στις ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Woolcock στην Αυστραλία.

Ο δρ Ντέιβιντ Τσάπμαν, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, αναφέρει ότι πολλοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων χρησιμοποιούν αρωματικά πρόσθετα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι τοξικά όταν εισπνέονται. Το εύρημα αυτό, που αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των υγρών ατμίσματος με γεύση, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τα άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικές νόσους.

 

Όμως, δεν είναι όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση το ίδιο βλαβερά. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα υγρά με πρόσθετα αρωματικής γλυκόριζας (Black Licorice) επιδείνωσαν τις λοιμώξεις των αεραγωγών. Αυτά που είχαν άρωμα μπανάνα, συγκεκριμένα το «Banana Pudding» φάνηκε να αυξάνουν τα επίπεδα του κατεστραμμένου ιστού. Βρέθηκε επίσης ότι όλα τα αρωματικά υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιλάμβαναν νικοτίνη κατέστειλαν τις λοιμώξεις των αεραγωγών, ένα εύρημα που είναι συνεπές με τις ήδη γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της νικοτίνης.

Οι ερευνητές καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν υπόψη τους αυτά τα ευρήματα και να θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παράλληλα υπογραμμίζουν τη σημασία του να είναι και οι πάσχοντες από αναπνευστικές νόσους ενήμεροι για τα νέα αυτά δεδομένα.

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μεταξύ των νέων καπνιστών. Στις ΗΠΑ το 9% των νέων ηλικίας 18 – 24 ετών είναι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παρότι είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι αυτά τα τσιγάρα είναι λιγότερο βλαβερά για την υγεία, λείπουν τα ερευνητικά δεδομένα για την επίδρασή τους στους πνεύμονες. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) φέρεται να ετοιμάζει εισήγηση για την απαγόρευση όλων των υγρών με αρωματικά στοιχεία – πλην εκείνων που έχουν καπνική γεύση – από την αγορά.