Η επιβλαβής επίδραση της κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων τηγανητών τροφίμων έχει τεκμηριωθεί εδώ και πολύ καιρό, με τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία να συμπεριλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Ενώ κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας τηγανητού φαγητού καθημερινά δεν μπορεί να προκαλέσει κακό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο που προκαλείται από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διενήργησε μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ, για να καθορίσει πώς η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων επηρεάζει τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία περισσότερων από 100.000 γυναικών ηλικίας 50 έως 79 ετών, τα οποία συγκεντρώθηκαν από έρευνα με ερωτηματολόγιο που διεξήχθη από την Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών (Women’s Health Initiative – WHI).

Οι γυναίκες των οποίων οι πληροφορίες αναλύθηκαν είχαν εγγραφεί στη WHI μεταξύ 1993 και 1998 και παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 19 έως 24 ετών, 31.588 των γυναικών απεβίωσαν. Περισσότεροι από 9.000 από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, περίπου 8.000 από καρκίνο και 13.000 από άλλες αιτίες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πόσα τηγανητά τρόφιμα κατανάλωναν συστηματικά οι συμμετέχουσες, μεταξύ των οποίων τηγανητό κοτόπουλο, τηγανητό ψάρι και πατάτες τηγανητές.

Αφού έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες για τον τρόπο ζωής τους, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τηγανητού φαγητού κάθε μέρα ήταν πιο πιθανό να συσχετιστεί με πρόωρο θάνατο που προκλήθηκε είτε από πρόβλημα που σχετίζεται με την καρδιά είτε από άλλη αιτία, από την κατανάλωση τηγανητών τροφίμων λιγότερο συχνά.

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων μερίδων τηγανισμένου κοτόπουλου την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 13% και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση κατά 12%. Η καθημερινή κατανάλωση τηγανητού ψαριού είχε παρόμοιες αρνητικές συνέπειες – 7% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 13% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από πρόβλημα καρδιάς.

Ενώ η μελέτη είναι παρατηρητική, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μεγάλο μέγεθος του δείγματος καθιστά τα ευρήματά της αξιόπιστα: «Έχουμε εντοπίσει έναν παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα που μπορεί εύκολα να αλλάξει από τον τρόπο ζωής και τις επιλογές τρόπου μαγειρέματος», καταλήγουν στη δημοσίευση της έρευνας.