Τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 60 ετών ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως εξήγησε, ο λόγος της απόφασης αυτής είναι η σημαντική υποχώρηση του κορωνοϊού στη χώρα, που καθιστά μικρότερο τον κίνδυνο λοίμωξης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο πέθαιναν από τον ιό 105 και 77 άτομα ηλικίας 30-59 ετών κάθε εβδομάδα, αντίστοιχα.

Τόνισε επίσης ότι για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, συνεχίζει να συστήνεται να πραγματοποιείται η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο, πλην περιπτώσεων σοβαρών παρενεργειών, όπως θρομβώσεων και ειδικών ιατρικών προβλημάτων. Αναλυτικά, η καθηγήτρια ανέφερε:

«Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός.

»Από επιδημιολογικής πλευράς, η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης.

»Προ δύο μηνών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία, που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

»Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν υψηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών.

»Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία.

»Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

»Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

»Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Επίσης, το σκεπτικό της κάθε μεταβολής συστάσεως από την Εθνική Επιτροπή αναρτάται στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου. Επομένως, πίνακες, αριθμοί, περισσότερες λεπτομέρειες για όσους ενδιαφέρονται, θα είναι προσιτά στη σελίδα emvolio.gov.gr»