Η γενική πεποίθηση είναι ότι όταν χάνουμε βάρος, το λίπος που καίμε μετατρέπεται στη συνέχεια σε ενέργεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, δεν είναι αυτό που συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι ότι το λίπος μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό, όπως δήλωσαν οι καθηγητές Ruben Meerman και Andrew Brown. Το πρόβλημα με την ιδέα ότι το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια είναι ότι «παραβιάζει τον νόμο της διατήρησης της ύλης, στον οποίο υπακούουν όλες οι χημικές αντιδράσεις», έγραψαν.

Ο Meerman και ο Brown πήραν συνεντεύξεις από 150 γιατρούς, διαιτολόγους και προσωπικούς γυμναστές, για να μάθουν τι πιστεύουν ότι συμβαίνει στο περιττό λίπος, όταν ένα άτομο χάνει βάρος. Μόνο τρεις από τους ερωτηθέντες απάντησαν σωστά, φθάνοντας στο συμπέρασμα ότι το λίπος μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

«Εκπνεύετε το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό περνάει στο κυκλοφορικό σύστημα, μέχρι να αποβληθεί ως ούρα και ιδρώτας», δήλωσαν ο Meerman και ο Brown. «Εάν χάσετε 10 κιλά λίπους, βγαίνουν ακριβώς τα 8,4 κιλά μέσα από τους πνεύμονές σας και τα υπόλοιπα 1,6 κιλά μετατρέπονται σε νερό. Με άλλα λόγια, σχεδόν όλο το βάρος που χάνουμε εκπνέεται».

Η πλειονότητα των υδατανθράκων και των λιπών που χωνεύουμε μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Εάν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος, δεν θα πρέπει να εκπλήσσεστε με το γεγονός ότι η περισσότερη σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να σας βοηθήσει: «Ο μόνος τρόπος για να αυξήσετε συνειδητά την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παράγει το σώμα σας, είναι με την ενεργοποίηση των μυών σας», είπαν οι δύο επιστήμονες. «Πηγαίνοντας για μια βόλτα τριπλασιάζεται ο μεταβολικός ρυθμός σας και το ίδιο γίνεται με το μαγείρεμα, το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα».

Επίσης, εκπνέετε 200 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, όταν κοιμάστε, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο του ημερήσιου στόχου σας.

Με εξαίρεση τις φυτικές ίνες, ό,τι καταναλώνετε απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και στα όργανα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αυξήσετε την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παράγει το σώμα σας με τη σωματική δραστηριότητα.

«Δεν θα πάει πουθενά μέχρι να το κάνετε ατμό», εξήγησαν ο Meerman και ο Brown.