Οι ανακαλύψεις στον τομέα της γενετικής την τελευταία δεκαετία και η υποχώρηση του κόστους ώθησαν πολλούς επιστήμονες να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της «διατροφο-γενετικής». Αν θα μπορεί δηλαδή μια εξατομικευμένη δίαιτα, βασισμένη στα γονίδια του εκάστοτε ατόμου, να προλαμβάνει ή ακόμη και να θεραπεύει ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Κινγκς του Λονδίνου και του Χάρβαρντ κατέδειξε τις μεγάλες διαφορές που εμφανίζουν οι άνθρωποι στον μεταβολισμό λιπαρών και υδατανθράκων, ακόμη και μεταξύ διδύμων. «Πλησιάζουμε στην παροχή εξατομικευμένων οδηγιών για τον κάθε άνθρωπο, ώστε να ακολουθήσει την ιδανική δίαιτα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, αλλά η νέα μελέτη αποτελεί κρίσιμο στοιχείο προς την κατεύθυνση αυτή», λέει ο γενετιστής δρ Ερικ Τοπόλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια διαδραματίζουν μικρό ρόλο στον μεταβολισμό λιπαρών και υδατανθράκων. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μεταβολίζει την τροφή είναι περιβαλλοντικοί: ο ύπνος, το άγχος, η άσκηση και η χλωρίδα των εντέρων μας. «Η διαπίστωση αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς ό,τι δεν είναι γονιδιακό μπορεί να μεταβληθεί», λέει η δρ Σάρα Μπέρι, μέλος της ομάδας. «Η έρευνα είναι σημαντική, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσει επανάσταση στη διατροφή», λέει ο ερευνητής Τιμ Κόφιλντ του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, που επισημαίνει ότι οι βασικές παράμετροι μιας υγιεινής διατροφής είναι ήδη γνωστές: πολλές φυτικές ίνες, σκούρα λαχανικά και φρούτα, ακόρεστα λιπαρά και θαλασσινά, πολύ λίγο κόκκινο κρέας και ζυμαρικά. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι παράμετροι αυτές είναι εσφαλμένες ή ελλιπώς εξατομικευμένες, απλώς οι άνθρωποι δεν τις τηρούν, λέει ο Κόφιλντ.

«Το ζήτημα πάντως είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και έχει να κάνει με το περιβάλλον, με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, με το μάρκετινγκ και με τα επίπεδα σωματικής άσκησης του σύγχρονου ανθρώπου». Για την ώρα, ο ερευνητής έχει μιαν απλή συμβουλές για όσους αναζητούν εξατομικευμένη διατροφή για καλύτερη υγεία: παρατηρείτε τη ζυγαριά στο σπίτι σας. Παραμένει ο καλύτερος δείκτης της μελλοντικής σας υγείας.