Η ημικρανία είναι μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, που εντοπίζεται συχνά (αλλά όχι πάντα) στο μισό μέρος του κεφαλιού, διαρκεί ώρες ή καμιά φορά και μέρες. Ο πόνος είναι πολλές φορές τόσο δυνατός που ο ασθενής αναζητεί ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο για να ηρεμήσει. Συχνά ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία και εμετό. Πολλές φορές προτού αρχίσει η ημικρανία υπάρχουν κάποια αισθητικά συμπτώματα (αύρα, migraine aura) όπως λάμψεις, φωτάκια ή μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια.

Ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί την ημικρανία δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο είναι γνωστό ότι η συγκέντρωση της σεροτονίνης στο αίμα πέφτει στη διάρκεια της ημικρανικής κρίσης, γεγονός το οποίο πυροδοτεί την απελευθέρωση ουσιών που λέγονται νευροπεπτίδια, τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο.  Στους παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία περιλαμβάνεται το στρες, οι διακυμάνσεις των ορμονών, η ξαφνική αλλαγή του καιρού, οι διαταραχές του ύπνου, τα έντονα φώτα, ο θόρυβος, και ορισμένες τροφές. Περισσότερο από το 50% όσων πάσχουν από ημικρανίες εκδηλώνουν κρίση εξαιτίας κάποια χαρακτηριστικής οσμής. Κρεμμύδια, προϊόντα καθαρισμού, αποσμητικά χώρου και μπογιές μπορούν να γίνουν εκλυτικοί παράγοντες που πυροδοτούν έντονους πονοκεφάλους. Η ευαισθησία σε συγκεκριμένες οσμές αποκαλείται οσμοφοβία.

Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cephalalgia», οι 140 από τους 200 εθελοντές με ημικρανία που πήραν μέρος στην έρευνα εκδήλωναν ημικρανική κρίση μέσα σε 20-25 λεπτά από τη στιγμή που εκτίθονταν σε συγκεκριμένες μυρωδιές. Οι μυρωδιές που συχνότερα προκαλούσαν κρίση ημικρανίας ήταν τα αρώματα (στο 75,7% των εθελοντών), οι μπογιές (στο 42,1%), η βενζίνη (στο 28,6%) και η χλωρίνη (27,1% εθελοντών). Από τους πάσχοντες από κεφαλαλγίες τύπου τάσεως, κανένας από τους εθελοντές δεν εκδήλωσε πονοκέφαλο όταν εκτέθηκε στις ίδιες μυρωδιές.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πιο κοινές οσμές που προκαλούν ημικρανίες περιλαμβάνουν αρώματα, σπρέι, αποσμητικά χώρου αυτοκινήτων, μυρωδιές μαγειρεμένων φαγητών, ιδίως εκείνων που είναι τηγανητά ή λιπαρά, καθώς μυρωδιά από τσιγάρο. Εκτός αυτού, οι μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα συναισθήματα, καθώς οι περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν μυρωδιά και συναίσθημα είναι στενά συνδεδεμένες.