Τα πολύωρα ταξίδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο  για εμφάνιση Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου (Φ.Θ.Ν.) (Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση + Πνευμονική Εμβολή). Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος Φλεβικής Θρόμβωσης όταν το ταξίδι διαρκεί πάνω από 4 ώρες. Ο κίνδυνος εμφάνισης Φ.Θ.Ν. δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο των αεροπορικών ταξιδιών (όπως πίστευαν παλαιότερα) αλλά όλων των μακρινών ταξιδιών (travel related thrombosis).

Υπάρχει όμως ακόμη ένα αίτιο εμφάνισης θρόμβωσης: το πολύωρο καθισιό μπροστά σε ένα υπολογιστή αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου σύμφωνα με έρευνα του Medical Research Institute που δημοσιεύθηκε στο The European Respiratory Journal.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το σώμα μας δεν είναι κατασκευασμένο να κάθεται τόσες ώρες συνεχόμενα γιατί έτσι προκαλούνται παθολογικές καταστάσεις.

Η θρόμβωση δημιουργείται από την αυξημένη πηκτικότητα στις μεγάλες και βαθιά τοποθετημένες φλέβες των κάτω μελών. Ο μεγάλος κίνδυνος της θρόμβωσης είναι η πνευμονική εμβολή η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο καθώς οι θρόμβοι που αποσπώνται από την περιοχή που έχει γίνει η θρόμβωση εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγουν στα αγγεία του πνεύμονα. Εκεί αποφράσσουν την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εγκαθίσταται απότομα μια οδυνηρή κατάσταση με ταχύπνοια, ταχυκαρδία και προβλήματα οξυγόνωσης του αίματος.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες είχαν καταγράψει πολλά περιστατικά θρόμβωσης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Λονδίνο όταν οι άνθρωποι έμεναν για πολλές ώρες μέσα στα καταφύγια λόγω των βομβαρδισμών.  Σήμερα τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται από τα άτομα που κάθονται πολλές ώρες μπροστά σε ένα υπολογιστή. Γι αυτό και το όνομα “e-thrombosis”, δηλαδή ηλεκτρονική θρόμβωση.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους όσους πιστεύουν η πάθηση αυτή δεν τους αφορά καθώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας σήμερα έχουν επιφέρει τα μεγάλα διαστήματα ακινησίας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Συμβουλεύουν  δε να σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον υπολογιστή μας και να περπατάμε ή να κάνουμε μερικές διατάσεις για να επανέρχεται η σωστή λειτουργία του αίματος στο σώμα μας.