Τα κρεβάτια μαυρίσματος (sun beds), εκτός των υπολοίπων κινδύνων που κρύβουν, μπορεί να προκαλέσουν και εθισμό. Η εμμονή κάποιων ως προς το τεχνητό μαύρισμα ονομάζεται «tanorexia» (από τις λέξεις μαύρισμα και όρεξη). Μελέτη του Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη έδειξε πως το 35% των ατόμων που χρησιμοποιούν σολάριουμ μπορεί να αναπτύξουν εθισμό στο μαύρισμα, θέτοντας τον εαυτό τους σε άμεσο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από στρες και είναι περισσότερο επιρρεπή στο αλκοόλ και στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτή η καινούργια εξάρτηση οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών που εκλύονται κατά την έκθεση στην ακτινοβολία. Αυτό έχει ως συνέπεια την αίσθηση χαλάρωσης και ευφορίας. Μάλιστα, έχει προταθεί από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας η εθιστική χρήση του σολάριουμ να θεωρηθεί ως ένα είδος διαταραχής ανάλογης με την εξάρτηση από ουσίες.

Το προφίλ του μέσου ένθερμου χρήστη του σολάριουμ είναι γυναίκα μεσήλικη, με ενδιάμεσο τύπο δέρματος, εργαζόμενη, μέσου-υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, καπνίστρια, με εμπειρία ηλιακών εγκαυμάτων, προερχόμενη από μη ηλιόλουστη ευρωπαϊκή χώρα.

Η χρήση του σολάριουμ δεν είναι αμελητέα ούτε στις χώρες του Νότου, και μάλιστα σε ηλικίες της εφηβείας ή της προεφηβείας, που είναι και οι πιο ευάλωτες στην καρκινογόνο επίδραση του τεχνητού μαυρίσματος. Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας πλέον είναι να πειστεί η βιομηχανία του σολάριουμ να παραδεχτεί ότι πουλά ένα προϊόν το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, αλλά και να ενισχύσει εθιστικές συμπεριφορές.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταξινομήσει το σολάριουμ ως καρκινογόνο κατηγορίας 1 και ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου συνιστά να μη χρησιμοποιείται. Στο 25ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας που έλαβε χώρα στη Βιέννη ο ιταλός ερευνητής Μαριάνο Σούπα ανέφερε ότι πάνω από 3.400 περιπτώσεις μελανώματος αποδίδονται στη χρήση σολάριουμ κάθε χρόνο στην Ευρώπη και ότι ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται σημαντικά για άτομα που έκαναν πρώτη φορά πριν από την ηλικία των 35.