Μερικά μόνο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης του προχωρημένου καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Από τους σχεδόν 1.200 ασθενείς που εξετάστηκαν για τη μελέτη, εκείνοι που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ σε καθημερινή βάση είχαν 36% υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης κατά τη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης.

Ο μεταστατικός καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος εξαπλώνεται από την αρχική του θέση, «παραμένει μια ανίατη ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Christopher Mackintosh, από την Ιατρική Σχολή της Mayo Clinic στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

«Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση έχουν συσχετιστεί με παρατεταμένη διάρκεια ζωής των ασθενών», σημείωσε ο Mackintosh: «Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία για μεταστατικούς καρκίνους του παχέος εντέρου και έπιναν καφέ, έζησαν περισσότερο».

Όλοι οι ασθενείς συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη μελέτη για τον καρκίνο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2005 και 2018. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκε η διατροφή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τελικά ότι όσο περισσότερο καφέ κατανάλωναν, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος στην επιβίωσή τους. Για παράδειγμα, ο Mackintosh σημείωσε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν έως και ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα έτειναν να επιβιώνουν 30 μήνες μετά τη διάγνωση. Όμως εκείνοι που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καθημερινά, επεβίωναν για 32 μήνες. Και εκείνοι που κατανάλωναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είδαν την επιβίωσή τους να φτάνει έως και τους 39 μήνες.

Επίδραση υπήρχε όμως και όσον αφορά την επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές: Όσοι έπιναν από δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα είδαν την κατάσταση της νόσου τους να επιδεινώνεται πιο αργά από εκείνους που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο. Ομοίως, η εξέλιξη της νόσου επιβραδύνθηκε ακόμη περισσότερο στους ασθενείς που έπιναν συνήθως τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά.

Το προστατευτικό όφελος υπήρχε ανεξάρτητα από το εάν οι ασθενείς έπιναν καφέ με καφεΐνη ή ντεκαφεϊνέ. Τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενη έρευνα που έχει εντοπίσει μια παρόμοια προστατευτική σχέση μεταξύ του καφέ και της εξέλιξης του καρκίνου σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου των οποίων η ασθένεια δεν είχε εξαπλωθεί.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αν και η μελέτη τους επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ του καφέ και των καλύτερων αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο, δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αυτή καθεαυτή μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας ή την εξάπλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Mackintosh προειδοποίησε ρητά τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου «να μην αυξήσουν δραστικά την κατανάλωση καφέ λόγω αυτής της μελέτης. Εάν κάποιος ασθενής απολαμβάνει να πίνει καφέ, μπορεί να συνεχίσει να το κάνει χωρίς φόβο επιδείνωσης», σε συνεννόηση βέβαια με τον γιατρό του.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Oncology.