Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκαν νέες ρυθμίσεις γονικού ελέγχου για την επίβλεψη των παιδιών από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Σκοπός είναι η αύξηση της ασφάλειας στην χρήση της εφαρμογής.

Η εφαρμογή κοινοποίησης σύντομων βίντεο παρουσίασε μια νέα λειτουργία που ονομάζεται Family Safety Mode, η οποία επιτρέπει στους γονείς να διαχειρίζονται τη δραστηριότητα του παιδιού τους και το χρόνο που αφιερώνει στην πλατφόρμα. Αυτή τη στιγμή διατίθεται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κυκλοφορήσει και στις υπόλοιπες αγορές.

Με το νέο χαρακτηριστικό, οι γονείς μπορούν να καθορίζουν χρονικά όρια για το παιδί τους κάθε μέρα, με διαστήματα που περιλαμβάνουν 40 λεπτά, 60 λεπτά και 90 λεπτά. Οι γονείς μπορούν επίσης να περιορίσουν ή να απενεργοποιήσουν τα άμεσα μηνύματα και να μπλοκάρουν συγκεκριμένο περιεχόμενο που ενδέχεται να μην είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το TikTok κυριαρχείται από νεαρούς χρήστες, περίπου το 60% των μηνιαίων χρηστών της αμερικανικής εφαρμογής είναι ηλικίας 16 έως 24 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας marketing influencer Mediakix. Στην εφαρμογή, οι χρήστες συνήθως μοιράζονται κλιπ των 15 δευτερολέπτων από τους εαυτούς τους, χορεύουν, συγχρονίζουν τα χείλη τους με τον ήχο, κάνουν αστεία σκετς ή συμμετέχουν σε προκλήσεις που εμφανίζονται στην πλατφόρμα.

Ο Cormac Keenan, επικεφαλής ασφάλειας του TikTok εξηγεί ότι ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν όλοι να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με τις online εφαρμογές και τις υπηρεσίες. «Θα συνεχίσουμε να εισαγάγουμε τρόπους για να διατηρήσουμε την κοινότητά μας ασφαλή ώστε να μπορούν να παραμείνουν όλοι επικεντρωμένοι σε όσα έχουν σημασία,  απολαμβάνοντας τη δημιουργικότητα της κοινότητας του TikTok».

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο καλά λειτουργεί ο περιορισμένος τρόπος λειτουργίας του TikTokί. Πιθανότατα να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους χρήστες που επισημαίνουν τα ακατάλληλα βίντεο. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν, λοιπόν, ότι ο περιορισμένος τρόπος λειτουργίας δεν πρόκειται να αποτελέσει από μόνος τους ένας ασφαλές τρόπος ελέγχου της εμπειρίας των χρηστών.