Η νόσος του κινητικού νευρώνα (MND) θα μπορούσε να προκαλείται από μια ανισορροπία της χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η σύνδεση εντοπίστηκε σε μια μελέτη που διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, που σύμφωνα με τους συγγραφείς της θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διάγνωσης και να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την πάθηση.

Η MND είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πρόβλημα στην ομιλία, μυϊκές συσπάσεις και αδυναμία χρήσης των άκρων. Μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, αν και μερικοί άνθρωποι ζουν με την πάθηση για πολλά χρόνια.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ταυτοποίησαν 13 γονίδια που μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση και διαπίστωσαν ότι όλα σχετίζονταν με την επεξεργασία της χοληστερόλης.

Τα ευρήματα, τα οποία οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως «αποκαλυπτικά», θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη και θεραπεία σε όσους έχουν MND, αλλά και να τους βοηθήσουν να προβλέψουν πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάστασή τους.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Andrew Crosby δήλωσε: «Για χρόνια, γνωρίζουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός γονιδίων εμπλέκεται στη νόσο του κινητικού νευρώνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε καταστεί σαφές εάν υπάρχει κάποιο κοινό νήμα που να τα συνδέει».

Ο Δρ Brian Dickie, διευθυντής έρευνας της Ένωσης MND, επαίνεσε τα ευρήματα αλλά είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τη σύνδεση που παρατηρείται: «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι σαφές αν η ανισορροπία που παρατηρείται είναι η αιτία της ΜΝD ή μια συνέπεια της νόσου», δήλωσε. «Περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα θα δώσει πιο ξεκάθαρες απαντήσεις».

Ο διάσημος αστροφυσικός Stephen Hawking διαγνώστηκε με MND με αργή πρόοδο -γνωστή ως αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS)- στην ηλικία των 21 ετών. Την εποχή εκείνη οι γιατροί του είχαν πει ότι είχε μόλις δύο χρόνια ζωής. Αλλά τελικά έζησε με την πάθηση για 55 χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 2018.