Υπάρχουν πολλές τακτικές για ένα καλό ύπνο κάθε βράδυ, από το να αποφεύγουμε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μέχρι να πέφτουμε στο κρεβάτι την ίδια ώρα καθημερινά. Αλλά σύμφωνα με την ειδική ύπνου Sammy Margo, βασικό είναι το τι τρώμε προτού πάμε για ύπνο.

Η συγγραφέας του βιβλίου The Good Sleep Guide (Οδηγός Καλού Ύπνου), αποκάλυψε πώς όχι μόνο τα σωστά τρόφιμα μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε, αλλά και ότι τα λάθος μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους. Ποια είναι αυτά, λοιπόν;

Τα πέντε τρόφιμα που πρέπει να τρώμε προτού πέσουμε στο κρεβάτι:

 1. Μπανάνες
  Αν και γενικά θεωρούνται τροφή που προσφέρει ενέργεια, οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο που χαλαρώνει τους μύες και περιέχουν επίσης σεροτονίνη και μελατονίνη, που βοηθούν να μας πάρει ο ύπνος.
 2. Αμύγδαλα
  Γνωστά ως εξαιρετική πηγή για υγιεινά λίπη, τα αμύγδαλα είναι επίσης γεμάτα τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, «τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, ενώ παράλληλα σταθεροποιούν τον καρδιακό ρυθμό», σύμφωνα με τη Margo.
 3. Μέλι
  Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι είναι αρκετό για να διεγείρει την απελευθέρωση της μελατονίνης στον εγκέφαλο και να διακόψει την ορεξίνη, η οποία μας κρατά σε εγρήγορση, βοηθώντας μας να χαλαρώσουμε.
 4. Βρώμη
  Εκτός από μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα που προκαλούν έκκριση μελατονίνης, η βρώμη ενθαρρύνει την παραγωγή ινσουλίνης και αυξάνει φυσικά το σάκχαρο στο αίμα.
 5. Γαλοπούλα
  Μία από τις πιο γνωστές πηγές τρυπτοφάνης, η γαλοπούλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και θα σας κάνει να νιώσετε χορτάτοι, ώστε να μην ξυπνήσετε πεινασμένοι μέσα στη νύχτα.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώσουμε προτού κοιμηθούμε:

 1. Αλκοόλ
  Παρότι ένα ποτηράκι μπορεί να μας κάνει να νυστάξουμε, στην πραγματικότητα το αλκοόλ μας εμποδίζει να πέσουμε σε βαθύ ύπνο.
 2. Τυρί
  Το σκληρό τυρί περιέχει υψηλά επίπεδα αμινοξέων που κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.
 3. Πικάντικα φαγητά
  Εκτός από τη δυσπεψία που μπορεί να προκαλέσουν, οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, γεγονός που κάνει πιο δύσκολο για το σώμα σας να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να σας πάρει ο ύπνος.
 4. Λιπαρά τρόφιμα
  Είναι δύσκολο να χωνευτούν και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καούρα που καθιστά δυσκολότερο τον ύπνο. «Τα λιπαρά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως η μπριζόλα, χωνεύονται αργά και μπορεί να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας», λέει η Sammy Margo.
 5. Καφές
  Ίσως το πιο προφανές – η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία και παραμένει στον οργανισμό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.