Τα προϊόντα ενεργού άνθρακα -από κρουασάν έως ροφήματα- είναι η νέα μόδα στον χώρο της ευεξίας. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά σας, να κάνει το δέρμα σας λαμπερό και να μειώσει το φούσκωμα. Ο κύριος ισχυρισμός, ωστόσο, είναι ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να αποτοξινώνουν το σώμα σας.

Είναι εύκολο να δούμε από πού προέρχεται ο ισχυρισμός ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα: χρησιμοποιείται στην ιατρική, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για να μειώσει το τοξικό φορτίο, όταν κάποιος έχει καταναλώσει δηλητήριο ή υπερβολική δόση φαρμάκων.

Ο άνθρακας δεσμεύεται στο δηλητήριο που βρίσκεται στο γαστρεντερικό σύστηκα και το εμποδίζει να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Οι τοξίνες φεύγουν έπειτα από το σώμα με την αφόδευση.

Ωστόσο, τα καταναλωτικά προϊόντα ενεργού άνθρακα, είναι άλλη μια περίπτωση που μη εξειδικευμένοι άνθρωποι βλέπουν ένα προϊόν ιατρικής χρήσης και παρερμηνεύουν τη χρήση του. Αν και η κατανάλωση ενεργού άνθρακα μπορεί να φαίνεται σαν μια αβλαβής τάση για την υγεία, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που πρέπει να αποφύγετε αυτά τα προϊόντα.

Ο ενεργός άνθρακας δεσμεύεται σχεδόν με κάθε τι που βρίσκεται στο στομάχι σας, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που προέρχονται από τα τρόφιμα. Ενεργός άνθρακας, ας πούμε, προστίθεται μερικές φορές σε χυμό φρούτων ή λαχανικών και πωλείται ως σφηνάκι: το αποτέλεσμα είναι ότι οι βιταμίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά πιθανότατα δεν θα απορροφηθούν από τον οργανισμό, εξαιτίας του ενεργού άνθρακα. Θα ήταν καλύτερα να πιείτε μόνο το χυμό.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μερικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αντικαταθλιπτικών και αντιφλεγμονωδών, κάνοντάς τα να είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που είναι υπό φαρμακευτική αγωγή.

Ο ενεργός άνθρακς δεσμεύεται μόνο στα σωματίδια που υπάρχουν στο στομάχι ή στο έντερό σας τη στιγμή που τον παίρνετε – λειτουργεί όταν έρχετε σε φυσική επαφή: Εάν προσπαθείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αποτοξινωθείτε από τα ποτά και τα σουβλάκια που απολαύσατε την προηγούμενη νύχτα, δεν θα κάνει τίποτα, επειδή τα συστατικά τους έχουν ήδη απορροφηθεί στο αίμα σας. Επίσης, επιβραδύνει τη λειτουργία του εντέρου και είναι γνωστό ότι προκαλεί ναυτία και δυσκοιλιότητα.

Η αγορά της «αποτοξίνωσης» είναι τεράστια και συχνά παραπλανητική. Ενώ η κοινή αντίληψη είναι ότι η καθημερινή μας ζωή και οι διατροφικές μας συνήθειες (συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης αλκοόλ) προκαλούν συσσώρευση «τοξινών» στο σύστημά μας, στην πραγματικότητα ούτε καν το fast food δεν περιέχει τίποτα τοξικό για τον οργανισμό.

 

Έχουμε ήδη τα μέσα για την αποτοξίνωση του σώματός μας – το ήπαρ και τα νεφρά: Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να καταστήσετε το φαγητό σας λιγότερο θρεπτικό, προσθέτοντας μια περιττή ένωση που δεν μπορεί να χωνευτεί.